Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje 9/2018

 

Vesijärven valuma-alueelle uusia vesiensuojelurakenteita

Kosteikoilla ja laskeutusaltailla on pyritty vähentämään maa- ja metsätalousalueelta Vesijärveen tulevaa ravinne- ja kiintoainekuormitusta. Vesijärveen johtavissa eri uomissa niitä on jo yli 30 kappaletta, mutta vielä on runsaasti alueita, joilla vesiensuojelurakenteita on joko niukasti tai ei ollenkaan.

Tänä syksynä rakenteilla on neljä uutta kohdetta sekä olemassa olevien rakenteiden kunnostuksia. Kohteiden suunnittelusta sekä työn valvonnasta on vastannut Etelä-Suomen Salaojakeskuksen suunnittelija Mikko Ortamala ja urakoinnista Rantala Timber Oy. Työt ovat osa YM:n rahoittamaa PyhäVesi-hanketta. Osa kohteista rahoitetaan Leader-rahoitteisesta HolaLake-hankkeesta.

Lue lisää!

 

Sala- ja Ruuhijärven pinnankorkeuden vaihtelua halutaan pienentää

Sala- ja Ruuhijärven rannoilla on runsaasti ranta-asutusta ja kesämökkejä, joten järvien rannat ovat aktiivisessa virkistyskäytössä. Sala- ja Ruuhijärven pinnankorkeus on käytännössä sama, eikä järviä säännöstellä. Keväällä lumien sulaessa pinnankorkeus nousee ja vesi on usein korkealla mökkeilykauden alkupuolella, mutta varsinkin vähäsateisina kesinä vedenpinta laskee paljon loppukesään tultaessa. Vedenkorkeuden vaihtelu haittaa virkistyskäyttöä. Esimerkiksi uiminen voi olla hankalaa matalassa vedessä ja veneen vesillelasku vaikeutuu.

Lue lisää!

 

Vesijärvellä tutkitaan verkkojen likaantumiseen vaikuttavia tekijöitä

havas

Luonnontieteen kandidaatti Launo Pulli selvittää pro gradu -työnään, kuinka syksyn piilevien esiintymismaksimi kehittyy. Työssään hän keskittyy erityisesti pyydysten likaantumiseen.

Piilevät ovat mikroskooppisia kasveja, joilla on soluseinissään paksu piikerros. Ne ovat keskeinen osa järven ravintoverkkoa, sillä ne ovat hyvää ravintoa eläinplanktonille. Muihin leviin verrattuna piilevät kasvavat tehokkaasti alhaisessa lämpötilassa ja heikossa valaistuksessa. Siten niiden esiintymät tyypillisesti ajoittuvat
keväälle ja syksylle.

Lue lisää!

 

 

Vesijärvi 2019 -kalenteri

Kokoamme jälleen uutta Vesijärvi-kalenteria! Tuttuun tapaan kalenteriprojektiimme voi ottaa osaa kuka vain. Valitsemme teidän lähettämistä kuvista 12 kuvaa + kansikuvan, jotka julkaistaan vuoden 2019 kalenterissa. Kuvaehdotuksia voi lähettää 10.10. asti sähköpostilla osoitteeseen anne-mari.raiha(a)vesijarvi.fi. Vesijärvi-kuvien lisäksi myös muut vesistökuvat Lahden, Hollolan ja Asikkalan alueilta sopivat kalenteriin. Lähetäthän vain vaakatasossa otettuja kuvia, sillä kalenteri on vaakamallinen. Valittujen kuvien yhteydessä mainitaan kuvaajan nimi.

Tutustu aiempiin kalentereihin täältä: 2017 ja 2018.

 

Ryhdy Vesijärven kummiksi!

Välillä kuulee väitettävän, ettei yksi ihminen voi muuttaa asioita, saati maailmaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa varsinkaan siinä vaiheessa, kun näistä yksistä ihmisistä alkaa muodostua puroja ja virtoja, ja päästään vaikuttamaan yhdessä. Kunnilla ja yrityksillä on merkittävä rooli vesistöjen hoitotyössä, mutta myös yksityishenkilöiden tuoma panos on erittäin arvokas, eikä sitä sovi vähätellä. Kaikelle toiminnassa mukanaololle on oma tärkeä sijansa, oli kyse sitten kukkaron nyörien avaamisesta, talkootöihin osallistumisesta tai tietoisuuden levittämisestä.

Yksi helppo tapa vaikuttaa yksittäisenä ihmisenä on Vesijärven kummiksi ryhtyminen. Kummijäsenemme maksavat kummimaksunsa joko kuukausittain tai kerran vuodessa, ja tämä summa ohjataan Lahden, Hollolan ja Asikkalan alueella tehtävään vesistötyöhön. Uutiskirjeen lisäksi kummimme saavat ajankohtaista tietoa myös kummikirjeen kautta. Alla on pitkäaikaisen kummimme Paula-Kurki-Suonion sekä hiljattain mukaan liittyneen Mervi Sachsen ajatuksia Vesijärvi-työstä.

Paula Kurki-Suonio sanoo liittyneensä kummiksi, koska halusi olla kaikin tavoin mukana tukemassa Vesijärven tilan parantamista, ja kummius tuntui siihen sopivalta tavalta. Järvi on ollut läsnä Paulan elämässä lapsuudesta asti, sillä hänen perhe on omistanut mökin Komonselällä jo lähes 60 vuoden ajan. Paula myös asuu Vesijärven rannassa.

Vesijärvessä on parasta se, että se on lähellä, siinä voi uida ja harrastaa kaikkia vesilajeja. Mitä puhtaampi järvi, sen enemmän siitä voi nauttia kaikin tavoin, muistuttaa Paula.

Myös Mervi Sachse kokee, että kummina hän voi omalta osaltansa vaikuttaa myönteisesti Vesijärven tilaan. Järvi merkitsee Merville hyvinvointia ja parempaa elämänlaatua, kun hän voi kulkea pitkin rantaa maisemia ihaillen sekä viettää aikaa vesillä ja vedessä. Suhde Vesijärveen on ollut aina läheinen.

Kuuntelen mielelläni isäni kertomuksia lapsuudestani, kun tulimme Keski-Lahdesta kesäviikonloppuisin Myllysaaren uimarannalle piknikille, ja opin siinä rannassa uimaan, kertoo Mervi.

Molempien mielestä Vesijärven kummius on hyvä, vastuullinen tapa osoittaa tukensa paikallisten vesistöjen hyväksi, ja saada samalla tietoa niiden tilasta. Voit lukea lisää Vesijärven kummijäsenyydestä täältä.

 

Vesiposti-blogi

Lue Vesipostin uusimmat tekstit! Syyskuun kirjoittajina ovat Pekka Kotiaho ja Päivi Rahkonen.

Yläjuoksulla asiat kuntoon - Vesijärvi on kilpailuetumme ja alueemme voima

Vesijärvi, asukkaiden virkistyskeidas myös tulevaisuudessa

 

Uusia tukijoita

EMP-Invest Oy on Vesijärvisäätiön uusin Vesku+ -tukija! 2500 euron panoksella yritys on mukana paikallisessa vesienhoitotyössä.

Kuuki Marketing Lab Oy puolestaan on ryhtynyt säätiön Vesku-tukijaksi 1000 euron lahjoituksella.

Vesijärvi kiittää!


Tulevia tapahtumia

3.-4.11. Vesijärvisäätiö on mukana Kätevä&Tekevä -messuilla Lahden messukeskuksessa.