Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje 8/2018

 

Kesäniitot loppusuoralla

Vesijärvellä sekä Lahden alueen pienjärvissä on tehty jälleen vesienhoidollisia kesäniittoja. Vesijärvisäätiön kesäniitot toteutti IMH-tekniikan Ilkka Harjunen. Niitot alkoivat Vesijärvellä 13.8. Lahdenpohjasta ja etenivät ripeästi Kajaanselän kautta Enonselälle, jossa niitot saatiin päätökseen 21.8. Niitettyä aluetta kertyi yhteensä kahdestakymmenestä eri kohteesta reilut 37 ha. Lue lisää!

niitot
Niittoyrittäjä lähdössä töihin

 

Kylmää vettä Vesijärvellä

Kuuman kesän seurauksena Vesijärven veden luulisi olevan nyt poikkeuksellisen lämmintä. Näin onkin ylimpien vesikerrosten osalta. Enonselän syvänteissä 30 metrissä on kuitenkin kylmempää vettä kuin kymmeneen vuoteen. Kesällä 2010 alkanut hapetus, jossa hapekasta päällysvettä on loppukesällä ja lopputalvella pumpattu syvänteisiin estämään täydellistä hapettomuutta, on nostanut loppukesäisin alusveden lämpötilan noin 17 asteeseen. Tänä vuonna toukokuussa alkanut hellekausi kerrosti järven nopeasti, jolloin tiheämpi kylmä vesi jäi syvänteisiin noin kahdeksan asteisena, kun päällysvesi lämpeni kesän aikana pinnasta jopa yli 27 asteiseksi. Nyt päällysvesi on jo viilenemässä ja on lähellä normaaleja lämpötiloja.

Lue lisää!

 

Hulevesistä on monenlaista haittaa

Hulevesillä tarkoitetaan rakennetuilla alueilla sateiden ja lumen sulamisen seurauksena syntyvää pintavaluntaa. Niistä voi aiheutua monenlaisia haittoja, joista kaupunkitulvat ovat kiistatta näkyvimpiä.

Hulevesistä aiheutuu kuitenkin kaupunkitulvien lisäksi myös muita haittoja, jotka eivät ilmene yhtä dramaattisella tavalla. Viemäröitävät hulevedet kuljettavat mukanaan kaikki kaupunkialueen umpipinnoille kertyneet epäpuhtaudet, kuten raskasmetallit, mikromuovit ja rehevöitymistä aiheuttavat ravinteet. Ne päätyvät suoraan lähivesistöjämme kuormittamaan. Esimerkiksi Enonselälle laskee yli 40 erillistä hulevesiviemäriä, joita pitkin tuleva hulevesi päätyy järveen täysin käsittelemättömänä.

Lue lisää!

 

Vesijärvisäätiö etsii mediaosaajia avuksi tiedotukseen ja markkinointiin

Viihdytkö viestinnän tai markkinoinnin parissa? Vesijärvisäätiö on päättänyt koota erilaisista mediaosaajista koostuvan tiimin. Voit olla alan rautainen ammattilainen tai vasta-alkaja. Osaamisalueesi voi olla graafinen suunnittelu, someosaaminen, tekstien tuottaminen, virtuaaliratkaisut tai melkein mitä tahansa mediaosaaminen.

Pienikin ajallinen panoksesi oman kotiseutumme vesistöjen hoitoon materiaalien tuotannon muodossa auttaisi meitä suuresti. Työsi toimii hyvänä referenssinä tukijakumppaneillemme, muille mediaosaajille ja sidosryhmillemme, joten saatat hyötyä tästä monin tavoin.

Pidämme infotilaisuuden tästä mielenkiintoisesta yhteistyömallista 4.10.2018 klo. 17:30 alkaen. Jos haluat olla mukana ja auttaa, ilmoittaudu 26.9.2018 mennessä sähköpostitse anu.isojarvi@vesijarvi.fi.

 

Herkuttele kalaruokauutuuksilla

Vesijärvisäätiön Pro Vesijärvi -savusärkeä on nyt saatavilla Viipurilaisen kotileipomosta Vääksyssä! Särkipurkin hinta on yhdeksän euroa, ja sen myynnistä syntyvä tuotto ohjataan Lahden, Hollolan ja Asikkalan vesistöjen hoitotyöhön. Lähiaikoina särkeä saa myös Launeen ja Holman Prismoista sekä Sokoksen ja Sykkeen S-Marketeista.

Kuluttajille on tarjolla myös toinen uutuustuote, Särkifood Oy:n valmistama Särvin. Särvin on lahnasta valmistettua "jauhelihaa", jota voi käyttää tavallisen jauhelihan tavoin. Särvintä myy munataksi Eggspress, jonka aikatauluihin ja reitteihin voi tutustua yrityksen kotisivuilta.

 

Pikku-Veskun Puuhapiknik sujui mukavissa merkeissä

Perinteinen Puuhapiknik keräsi jälleen sankoin joukoin lapsiperheitä Pikku-Vesijärven rantaan. Lauantaina 18.8. pidetyn tapahtuman ohjelmassa oli muunmuassa Nuokun sirkus, kuvasuunnistusta, kasvomaalausta sekä Lahden kalaveikkojen järjestämää mato-ongintaa ja kalojen tunnistusta. Lisäksi lapset saivat tapahtumassa ilmaisen aterian. Puuhapiknikin järjestivät Vesijärven Ystävät ry, Kariniemi-seura ja Inspis.

puuhapiknik

 

Vesiposti-blogi

Oletko jo liittynyt alkukesästä avatun blogimme postituslistalle? Jos et, voit tehdä sen blogin oikeanpuoleisesta sivupalkista: Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi → Submit. Saat aina näppärän ilmoituksen, kun blogissa julkaistaan uusi kirjoitus! Tutustu blogin uusimpiin teksteihin:

Vesijärvisäätiön itsenäisyys haluttiin turvata - Heikki Hakala
Yhteiskuntavastuuta ja talkootyötä Vesijärven hyväksi - Timo Laine

 

Uusia tukijoita

Oskarmetalli Oy ja Laipro Oy yhdessä osallistuvat vesistöjen hyväksi tehtävään työhön 2500 euron lahjoituksella. Tämä tarkoittaa Vesku+ -tason tukijuutta. Vesijärvi kiittää!


Tulevia tapahtumia

Lahen Luomu ja Luonto -festivaali 1.9.
Vesijärvisäätiö on mukana Kariniemen puistossa Pikku-Veskulla järjestettävässä festivaalissa. Seuraa tapahtumaa Facebookissa!

Kokonaisturvallisuus -messut 7.-8.9.
Lahden messukeskuksessa järjestettävään messutapahtumaan odotetetaan paikalle jopa 6000 oppilasta Päijät-Hämeen kouluista.

Ympäristökylä 22.9.
Lanun aukiolla järjestettävä tapahtuma alkaa klo 15. Pääjärjestäjänä Lahden kaupunki.

Lahden XXIII kalamarkkinat 21.-23.9.
Tule kalamarkkinoille Lahden satamaan! Seuraa Facebook-tapahtumaa.