Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje

 

Jäähdytysveden kierrätys uusi mahdollinen keino Enonselän kunnostukseen

Vesijärvisäätiö on käynnistämässä esiselvitystä Lahti Energian jäähdytysveden oton hyödyntämisestä Enonselän tilan parantamisessa. Käynnistyvä selvitys on luonteeltaan  teknis-taloudellinen ja sitä osarahoittaa Hämeen ELY-keskus.

Tavoitteena on selvittää Lahti Energian jäähdytysveden kierrätystä Enonselän tilan parantamiseen kahdella tavalla. Ensimmäisessä ajatuksena on johtaa osa Joutjoen kautta järveen palaavasta vedestä suodatuksen ja/tai laskeutuksen kautta käsiteltäväksi niin, että ravinteita saadaan kiinni ennen niiden paluuta takaisin järveen.

Toisessa vaihtoehdossa palaavan veden käsittelyn lisäksi selvitetään myös mahdollisuutta siirtää jäähdytysveden ottopaikkaa siten, että vesi otettaisiin rannan läheisen pintaveden sijaan syvänteen ravinnerikkaammasta alusvedestä.

Ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen korostaa, että kyseessä on vasta selvitystyön ensimmäinen vaihe. Alusveden poisjohtamisesta on kansainvälisesti pääosin hyviä kokemuksia. Sen sijaan järven hydrologian kannalta edullisempaa kierrätys ja suodatus –mallia ei ole juurikaan käytetty. Lue lisää!

Lisätiedot: 
Heikki Mäkinen, puh. 040 5148513
etunimi.sukunimi(at)vesijarvi.fi

 

Vesijärven petokalarahasto järjestäytyi

Vesijärven petokalarahaston neuvottelukunta piti ensimmäisen kokouksensa huhtikuussa ja linjasi istutusten tarvetta. Petokalarahaston varainhankinta on osa Vesijärvisäätiön toimintaa. Jos haluat tukea Vesijärven kalakannan säilymistä hyvänä, voit lahjoittaa varoja esimerkiksi  kuhan istutukseen tai hankkia veneeseesi ja autoosi rahaston tarran. 
Lue lisää!

 

Vesikirput ahdingossa

Ylitiheä kuorekanta saattaa olla yksi syy Vesijärven Enonselän vesikirppujen määrän ja koon laskuun. Erityisesti Daphnian aikuiset yksilöt olivat vuonna 2017 pienempiä kuin aiemmin. Vesikirput käyttävät ravintonaan leviä.

Lue lisää!

 

Talviniitot sujuivat vauhdikkaasti - kesäniittojen suunnittelu käynnistynyt

Vesijärven talviniitoissa niitettiin pääasiassa järviruokoa noin 16 hehtaariin alueilta. Niitot sujuivat kokonaisuudessaan hyvin. Pääosa niittojätteestä saatiin hyötykäyttöön. Lue lisää!

Talviniitot toteutettiin osana kansainvälistä Leader-rahoitteista Järven kokonaisvaltaisen hoidon kehittäminen – HolaLake -hanketta.
Tutustu myös hankkeen Lohjalla 10.-12.4. pidetyn hanketyöpajan kuulumisiin  ”Holistic Approach in Lake Restoration: Fish management”

 

Vesijärven ympärillä tapahtuu

Suosittu Murha Vesijärvellä -murhamysteeri esitetään ravintola Virastossa ylihuomenna 9.5. klo 19 ja 21.30 alkaen. Lue lisää tapahtumakalenteristamme! Lippuja on myynnissä Visit Lahden verkkokaupassa ja paikanpäällä Virastossa ennen tilaisuuksien alkua.

Lähde mukaan selvittämään murhamysteeriä. Samalla tuet vesien hoitoa!

 

Tukijauutisia

Huhtikuun lopussa eläköitynyt Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta toivoi lahjojen sijaan tukemaan myös Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön työtä. Toivomus tuotti 3485 euroa järvien hoidon hyväksi.

Vesijärvi kiittää!

 

Sait tämän Puhtaan Vesijärven uutiskirjeen, koska sähköpostisi on rekisteröity postituslistallemme. Voit tutustua Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön rekisteriselosteeseen tästä linkistä.