Vesijärvi-viikko 2016

vj-viikko

Alla kesän 2016 Vesijärvi-viikon koostevideo ja ohjelma. Lisää näet tapahtumasivultamme FB:ssa.

Suuri kiitos kaikille järjestäjille ja mukana olijoille. Ensi kesänä uusi viikko ja uudet kujeet!

 

Tapahtumakalemteri:

Lauantai ja sunnuntai 13.8. ja 14.8.2016

Vesijärvi mukana Anianpellon markkinoilla Vääksyssä
Yhteistyössä ja viereisillä osastoilla Yhteisillä aalloilla –hanke, Sisä-Suomen kalatalousryhmä, Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan toimipiste. Jaossa näkösyvyyslevyjä vesistöjen kansalaisseurantaan.

13.8. klo 11.00–16.00 Puhtaasti Vesillä, Lahden matkustajasatama
Koko perheen tapahtuma! Tule tutustumaan purjeveneisiin ja kokeilemaan kanootteja sekä
sup-lautoja. Tapahtuman Facebook-sivun löydät tästä linkistä.
Yhteistyössä: Lahden Purjehdusseura Ry, Meloja Ry, Kitetirri, EW Dive, LAMK:n Ympäristötekniikka opiskelijoiden -projektiryhmä, Vesijärvisäätiö

13.8.2016  Kapteeni ja rullatehtaan Aino. Ainopuiston teatteri. 
Vesijärvi-näytös klo 13, jossa on väliajalla lipaskeräys Vesijärvi-työn hyväksi. Lahdenkatu 4. Lippuvaraukset täältä.

14.8.2016 klo Kapteeni ja rullatehtaan Aino. Ainopuiston teatteri.
Vesijärvi-näytökset  klo 13 ja 18, joissa on väliajalla lipaskeräys Vesijärvi-työn hyväksi. Lahdenkatu 4. Lippuvaraukset täältä.

Maanantai 15.8.2016

klo 10.00-11.30 Puuhis, Launeen perhepuisto
Tule askartelemaan Vesijärvi-hengessä kanssamme!

klo 16:00 - 20:30 Kesäinen retki Enonsaaren luonnonsuojelualueelle
Ohjelmaan kuuluu edestakainen laivakuljetus Enonsaareen, saaressa Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Karri Jutilan simpukka-aiheista ohjelmaa sekä tutustumista luonnonsuojelualueeseen. Osallistujat voivat halutessaan maksaa retkestä vapaavalintaisen summan, joka käytetään luonnonsuojelun edistämiseen.Tapahtuman Facebook-sivu on täällä.
Yhteistyössä: Salpausselän luonnonystävät ry, Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri

Tiistai 16.8.2016
klo 14.00-20.00 Sataman peräkonttikirppis, Lahti
Lahden Satamayhdistys ry järjestää Vesijärvi-viikolla vielä kirppiksen ja tukee Vesijärvi-työtä!

klo 18.00-21.00 Studia Vesijärvi sinilevästä, Lahden kaupunginkirjaston auditorio
Tule kuulemaan ja keskustelemaan Vesijärvestä ja sen tilasta! Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sieltä on mahdollisuus ostaa omakseen Ranta kuntoon -paitoja. Luennon aiheet ja puhujat:

Sinilevät, haitaksi vai hyödyksi? - Kristiina Vuorio, Suomen ympäristökeskus
Keijuva suodatuskoneisto ja kalojen ruokapöytä - Kirsi Kuoppamäki, Helsingin yliopisto
Kuoreen merkitys Enonselän tilaan? - Tommi Malinen, Vesijärvisäätiö

klo 18.00-19.00 Puistojumppa, Pikku-Vesijärvellä Green Grass Cafen läheisyydessä

Kaikki jumppaamaan! Teemana on bodyweight-treeni, eli liikkeet tehdään oman kehon painolla. Tunti sopii kaikentasoisille jumppaajille. Puistojumppa on ilmainen, mutta halutessasi voit tukea Vesijärvi-työtä lahjoittamalla lippaaseen. Vetäjänä Outi Valkonen/Forever Lahti.

Keskiviikkona 17.8.2016

klo 10.00-20.00 Kahvisaaren melontapäivä, Niemen venesatama
Tule testaamaan melontaa ilmaiseksi tai poikkea melontamuseossa. Tapahtumassa on myös mahdollisuus vuokrata kanootti, kajakki, sup-lauta tai soutuvene ja osallistua ohjatuille melontaretkille. Järjestäjänä Vesisamoilijat.

klo 10.00-15.00 Lahden Järvipelastajat esittelee turvallista veneilyä
Ohjelmassa toimintaan ja veneeseen tutustumista, turvallisuusvinkkejä veneilijöille sekä ohjeita miten omalla käyttäytymisellä voi estää vesien likaantumista. Ohjelmassa myös heittoliinan käyttöön liittyvä harjoitus mahdollisuus sekä lapsille piirustuskilpailun, jossa palkinnot. Paikka: Sibeliustalon edustalla oleva taksivenelaituri.

klo 10 alkaen Suuntana Vesijärvi: Tauluja, lauluja, satuja ja suojelevia tekoja
Koko päivä aamukymmenestä iltaan asti mennään Vesijärvi-teemalla Lahden satamatorin makasiinilla.Aamupäivällä lasten satuhetkiä ja piirrosnurkkaus sekä miniroskis-työpaja. Iltapäivällä valokuva- ja taulunäyttely, jonka lomassa on luvassa lauluja.
Järjestäjinä Vesijärvi-aktiivit Leena Sorvali, Tuula-Maria Ahonen, Ritva ja Pertti Hietamies ja Varpu ja Eero Sinikannel. Pienarpajaiset Vesijärven hyväksi. Katso tarkempi ohjelma tästä.

klo 11.00 Grillipäivä Launeen perhepuistossa

Hiiligrilli kuumana etupihalla! Ota omat eväät mukaan, tule grillaamaan ja nauttimaan Perhepuiston kauniista ulkoalueesta. Huomaa, että ohjatut toimintatuokiot ovat maksuttomia ja tarkoitettu lahtelaisille lapsiperheille. Lapset osallistuvat tuokioihin oman aikuisen kanssa ja vastuulla.

klo 10-14 Picnic-kahvila Pikku-Veskulla

Tervetuloa Lahden Yhteiskoulun 8luma2:den Herkkusuiden järjestämään Picnic-kahvilaan. Tarjolla on oppilaiden itse tekemiä suolaisia ja makeita purtavia. Lapsille myös luvassa värikkäitä kasvomaalauksia sekä ilmapalloeläimiä- ja miekkoja. Paikalla klo 10-14.


klo 14-18 Kaikki onkimaan!
Suomen vapaa-ajan kalastajien Päijät-Hämeen ohjaajien järjestämä perheiden ja nuorten lähikalastustapahtuma. Onki-iltapäivä pidetään Pikku-Vesijärvellä klo 14.00-18.00. Järjestäjä tuo paikalle onkivavat ja syötit.

klo 17.00 alkaen Vesille Hollolassa. Hollolan kirkonkylän uimaranta  
Koulutuskeskus Salpauksen ympäristönhoitaja- ja luontomatkailuopiskelijat järjestävät tapahtuman vedessä ja veden äärellä. Kirkkovenesoutua, melontaa, kimppauintia, sauna, kestävän kehityksen neuvontaa, vesivisa, nokipannukahvit jne! Ohjelma tarkentuu elokuussa.

klo 18.00 Sataman laulut, Lahden satamatorin makasiini
Jo perinteeksi muodostuneen yhteislaulutilaisuuden laulattajina toimivat tutut Petteri Hietamies ja Jorma Wessman, vierailevana tähtenä Eero Sinikannel. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se alkaa klo 18.00. Lue lisää.

 

Torstaina 18.8.

klo 9.00-14.00 "PINTAA SYVEMMÄLLE”
Mukkulan koulun 6- ja 7-luokkalaiset tutustuvat ohjatusti Vesijärven pinnan alle. Neljällä rastilla perehdytään pohjaeläimiin, pohjavesien syntymekanismiin, vesitutkimukseen ja kalastukseen. 
Päivän järjestävät yhteistyössä Lahden ympäristöpalvelut, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, Mukkulan koulu, Yhteisillä aalloilla –hanke, Vanajavesikeskus ja Vesijärvisäätiö. Ei avoin tapahtuma.

Yle-päivä Vesijärvellä. Koko päivä asiaa ja lähetyksiä järveltä ja matkustajasatamasta

Klo 10.00-11.00 Paneelikeskustelu järven tilasta.
Mukana mm. kalatutkija Ari Saura ja neuvotteleva virkamies Antton Keto ympäristöministeriöstä. Keskustelua vetää tuottaja Asko Hauta-aho Ylestä.

Klo 12-15 Avoin laivaristeily Vellamolla

Yhteisillä aalloilla –hanke vie 100 ensimmäistä kolmen tunnin risteilylle Vesijärvelle. Risteilyn juontajana toimii Ylen Hanski Kinnunen. Risteilyllä kuullaan veden tilasta ja kunnostuksista. Mukana asiantuntijoita ja käytännön toimijoita, mm. Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin, Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen, LUKEn kalatutkijat Ari Saura ja Jukka Ruuhijärvi, MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni ja Vesijärven alueella vesienhoitomyönteisyydestään palkitun maatilan yrittäjät. Viihdyttäjänä laivalla laulajatar Heidi Pakarinen haitaristeineen. Risteily on ilmainen, mutta jos haluat vamistaa paikkasi laivalla  ilmoittaudu ennakkoon info@vesijarvi.fi tai puhelimitse 044 3132868.

 

Klo 16-18 Kalaruokailta Lahden matkustajasatamassa

Särkikalaherkkujen parissa Jukka Turta Päijät-Hämeen keittiömestareista, Paavo Vallas Särkifood Oy:stä, ja Luken kalatutkijat.

 

klo 10 ja 12 Tutustu Kariniemen jätevedenpuhdistamoon

Lahti Aqua osallistuu Vesijärviviikkoon järjestämällä torstaina 18.8. klo 10 ja 12 puhdistamokierrokset Kariniemen jätevedenpuhdistamoon (Satamakatu 4, Lahti). Nyt kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua Kariniemen kallion uumenissa sijaitsevaan jätevedenpuhdistamoon. Kaikkia halukkaita pyydetään ilmoittautumaan etukäteen sähköpostitse vesijarviviikko@vesijarvi.fi, koska puhdistamokierroksen ryhmäkoko on max. 30 hlöä/kierros. Puhdistamokierros ei sovellu liikuntarajoitteisille eikä pienille lapsille. Puhdistamokierroksien lähtöpaikka on Satamakatu 4. Saavuthan ajoissa paikalle.

Mettis Run 
Koko Metsäkankaan päiväkoti, henkilöstö ja lapset perheineen tempaisevat omalla juoksutapahtumallaan Vesijärven hyväksi. Huomaa, että tapahtuma ei ole kaikille avoin.

klo 20-22 Yömelontaa Messilässä
Meloja ry:n järjestämässä yömelonnassa lähdetään liikkeelle Messilän satamasta n. klo 20.00. Tapahtumalla on säävaraus, eikä se sovellu hyvin ensikertalaisille koska matkaa kertyy n. 10 kilometriä. Yömelonnan oma sivu löytyy Facebookista täältä.

 

Lauantaina 20.8.

klo  9.00-14.00 Siikaniemen Järvikalapäivä, Hollolan Siikaniemen Rysänperä
Päivän teema on "Särkiburgeri, ole valmiina!" Maksuttomassa elonkorjuutapahtumassa tuodaan esille, miten erinomainen kotimainen kala on ruuan raaka-aineena. Tarjolla on perinteisen Järvikalapäivän tapaan kalakeittoa, sekä todella herkullisia särkihampurilaisia, jotka on valmistettu Vesijärven hoitokalastussaaliista. Tapahtumassa on myös mahdollisuus kokeilla perhosidontaa, kirkkovenesoutua, kajakkimelontaa sekä SUP-lautailua. Ympäristö- ja jäteneuvontaa tarjoaa ympäristöauto Kaisla, ja Nastolan kalastusalue puolestaan suorittaa rannassa nuottansnäytöksen. Muista myös netistä löytyvä LAKIVISA, jonka kysymyksiin vastaamalla voit testata, tunnetko uuden kalastuslain. Rysänperään löydät Siikaniemen kurssikeskuksen parkkipaikalta, osoite on Siikaniementie 210, Kutajärvi.
Järjestäjä: Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus


klo 11.00-15.00 Pikku-Veskun Puuha-Piknik, Lahti
Koko perheen iloinen kesätapahtuma Puuhapiknik tulee taas! Ohjelmassa kaikenlaista mukavaa puuhaa lapsille ja lapsenmielisille, mm. ongintaa, kalalajien tunnistusta, kasvomaalausta, temppurata ja aarteenmetsästystä. Lapset saavat tapahtumassa ilmaisen piknik-aterian (keitto ja lettu). Lisätietoa tapahtumasta löydät täältä.  Järjestäjinä Vesijärven ystävät ry ja Inspis-nuoret

 

Sunnuntaina 21.8.

klo 13.00-19.00 Upila Open-päivä, Hollolan Upilan leirikeskus
Ilmainen pyhäpäivä klo 13–19 Vesijärven rannalla Upilan kartanon leirikeskuksessa kaikenlaisille perheille, lapsille, nuorille ja sinkuille. Mahdollisuus kylpeä rantasaunassa, uida, paistaa nuotiolla seurakunnan tarjoamat räiskäleet ja omat makkarat. Soutuvene ja kanootit käytössä.Pelejä, rastilenkki ja muuta kesäpäivän toimintaa. Kenttähartaus klo 18. Upilaan tullaan omalla kyydillä. Ilmoittautua ei tarvitse. Järjestäjä: Lahden Seurakuntayhtymä, tied. Mauno Nivala, 044 719 1352.

http://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Itameren_vesistojen_ja_vesivarojen_kestava_kaytto/Valtakunnallinen_levakatsaus_3062016_Hav(39795)