Upilanojassa kokeillaan tehostettua fosforinpoistoa 

Hollolan Kutajoella sijaitsevassa Upilanojassa kokeillaan uudenlaista menetelmää rehevöitymistä aiheuttavan fosforin poistamiseksi ojavesistä. Ojaan on rakennettu laskeutusallas ja kosteikko. Niiden perään on liitetty Saloy Oy:n kehittämä fosforinpoistolaitteisto, joka koostuu ferrisulfaattisäiliöstä ja sen alaosassa olevasta saostuskaivosta. Rakenteen vaikutuksia seurataan vesinäytteiden otolla.

Upilanoja valittiin kokeilukohteeksi korkeiden fosforipitoisuuksien sekä muihin mahdollisiin ojiin verrattuna pienen virtaamansa vuoksi. Koska tarjottu fosforinsaostusratkaisu on vielä pilottiasteella, päädyttiin sitä kokeilemaan aluksi vain yhdessä kohteessa. Hankkeen työnjohdosta vastasi Vesijärven ystävien Risto Kauhala. Saloy Oy:n puolesta fosforinpoistolaitteiston asennuksessa asiantuntijana toimi Tapio Salminen. Kaivuutyöt toteutti Olavi Starck.

Kokeilu on osa  säätiön EAKR-osarahoitteista MELLI-hanketta, jossa kokeillaan uusia mekaanisia ja kemiallisia vesistönkunnostusmenetelmiä. Katso lisää hankkeesta.

Kunniamaininta Risto Kauhalalle

Hämeen ELY-keskus jakoi eilen Ympäristöpalkinnon ja kaksi kunniamainintaa.  Ympäristönsuojelun kunniamaininnat vesiensuojelusta saivat  hollolalainen yrittäjä ja Vesijärven Ystävien puheenjohtaja Risto Kauhala ja loppilainen  maanviljelijä Marja Ukkola.

Ympäristöpalkinnon sai Pirjo Päivärinta, joka on pitopalvelun pitäjänä ja ravintoloitsijana hyödyntänyt luovasti ja monipuolisesti lähiruokaa ja puhunut eri foorumeilla sen puolesta.

Lue Risto Kauhalan ajatuksia vesienkunnostuksesta maaliskuisesta uutiskirjeestämme: Miljoonatkaan eivät riitä ilman talkoita ja yhteishenkeä.

 

Onnea Ripa!

Joku voi koputtaa ovellesi - kummikampanjassa uusia tuulia

Oletko Sinä jo Vesijärven kummi? Toistasataa henkilöä on valinnut kummiuden omaksi tavakseen olla mukana tukemassa Vesijärven hoitotyötä. 
 
Vesijärvisäätiön kummikampanjan feissarit kiertelevät jälleen Lahden sataman ja keskustan tienoilla. Kummiksi pääset rekisteröitymällä kummifeissarille. Minimimaksu on 30 euroa. Rekisteröityä voi myös netin kautta.

Tänä kesänä kummifeissarit saattavat soittaa myös ovikelloasi. He kertovat Vesijärven tilasta ja tarjoavat Sinulle kummiutta. Kummeihin pidetään vuosittain yhteyttä kirjein ja tapaamisin. 
Tervetuloa mukaan!

Hoitokalastuskalasta maukasta mureketta 

Miksi kompostoida hoitokalastussaaliin kalat tai syöttää ne minkeille,kun kaloista voi valmistaa maukasta ruokaa? Lahden Ateria testasi kalamureketta henkilöstöravintoloissaan ja kouluruokailussa Kärpäsen koululla. 

   
Lue lisää Järvi hoi -hankkeen sivuilta!   Sieltä löydät myös koululaisten kommentit.

Classic Vesijärvi ajeltiin aurinkoisessa säässä

Vajaat 400 mopoa kiersi Vesijärven viime sunnuntaina. Ensimmäisatä kertaa  Vesijärven hyväksi ajettu Classic Vesijärvi onnistui mainiosti. 

- Sää suosi ja tunnelma oli mitä mainioin. Tuottoakin kertyi useampia tuhansia euroja järven kunnostuksen hyväksi, kertoo asiamies Helena Ikonen Vesijärvisäätiöltä.  

Upea kuvakavalkadi ajelusta on nähtävissä Samoha ry:n sivuilla www.samoha.fi  kohdassa Tapahtumien kuvat 2 *UUSI*

Tunnelmia 11. Classic Vesijärvestä (kuva Samoha ry). 

Polttimolta merkittävä lahjoitus Vesijärven hyväksi 

130-vuotias Polttimo lahjoitti merkkipäivänään 17.5. Vesijärvisäätiölle 20 000 euroa. Vesijärvisäätiön lisäksi saman suuruisen lahjoituksen saivat myös Lahden vanhainkoti ry (Johanna-koti), Lahden Järvipelastajat ry, Lahden Musiikkiopisto ja Päijät-Hämeen Keuhkosairauksien Tutkimussäätiö. 

Vesijärvi kiittää!   

Lyhyesti:


Enonselän ravintoverkon rakenteen tutkimus jatkuu

Vesijärvisäätiö rahoittaa Vesijärven Enonselän ravintoverkon rakenteen ja toiminnan sekä niissä tapahtuvien muutosten tutkimusta. Säätiö myönsi tutkijaryhmälle Tommi Malinen, Timo Kairesalo ja Jukka Ruuhijärvi 55 000 euron jatkorahoituksen. Tutkijat toimivat Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen Helsingin ja Lahden toimipisteissä sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksella Evolla.

Opiskelijastipendi Mika Juntolle 

Koulutuskeskus Salpauksen luonnonvara-alalta ympäristönhoitajaksi toukokuun lopussa valmistunut nastolalainen Mika Juntto sai Vesijärvisäätiön 100 euron stipendin hyvästä opintosuorituksesta ja paneutumisesta vesistökunnostuksiin.

Uusi rahankeräyslupa myönnetty

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiöllä on Päijät-Hämeen poliisilaitoksen 29.5.2013 myöntämä rahankeräyslupa 8210/5/2013 ajalle 1.6.2013-31.5.2015 Päijät-Hämeen poliisilaitoksen alueella. Varat käytetään rahankeräysluvan aikana tai viimeistään vuoden 2015 loppuun mennessä Enonselän hapetuslaitteiden kustannuksiin, maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteisiin ja järven hoitoon liittyvien niittojen tekoon.

 

Tulossa! 


Päijät-Hämeen Lähiruokapyöräily perjantaina 9.8.

Lähde pyöräilemään ja tutustumaan samalla Vesijärven alueen lähiruoan tuottajiin ja maatalouden vesistönsuojeluun. Tässä ekologinen tapa viettää vaikkapa työpaikan hyvinvointipäivää!  Leppoisa pyöräretki alkaa Lahden satamasta ja päättyy Vääksyyn Anianpellon markkinoille. Vääksystä palataan laivalla Lahteen.

Pyöräilyn pääjärjestäjiä ovat MTK Häme ja Vesijärvisäätiö.  Ilmoittautumiset 26.6. mennessä riitta.kuivasaari(at)mtk.fi tai 040 8270 843. Osallistuminen on maksutonta.


Vesistökunnostusverkoston seminaari 14.-16.elokuuta Lahden Sibeliustalolla

Valtakunnallinen vesistökunnostusverkoston seminaari on tänä kesänä Lahdessa. Seminaari kokoaa vesistökunnostajat kuulemaan ja näkemään uutta ja vaihtamaan mielipiteitä. Päivien ohjelmaan kuuluu alustusten lisäksi myös vesistökunnostusnäyttely  Sibeliustalolla, Vesijärvi-risteily, kenttäkäynnit. kunnostuskohteilla sekä Restore-tutkimusohjelman loppuseminaari.

Ilmoittaudu ajoissa, tapahtumaan ei ole osallistumismaksua. Katso lisätiedot täältä. 


Vesku ja pala taivasta - musiikkinäytelmän ensi-ilta 27.6.


Kampus-teatterilla Lahdessa harjoitellaan täyttä päätä. Seuraa tuotannon etenemistä fb:ssä I love Vesijärvi - Tapahtumat kautta. 

 

MaaseuturahastoLeader-logoRakennerahastoVipuvoimaaELY
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti