Ympäristön hyväksi -palkinto Vesijärvisäätiölle

Suomen Messusäätiö on myöntänyt 10 000 euron Ympäristön hyväksi -palkinnon Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiölle. Palkinnon teemana oli tänä vuonna veden puhtaus, vesivarat ja vesistöjen tila. Palkintoraadin perustelujen mukaan Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö on äärimmäisen aktiivinen ja innovatiivinen vapaaehtoisuuteen perustuva toimija, joka yhdistää toiminnassaan yksityisen ja hallinnollisen sektorin taitavasti. Aktiivisella ja positiivisella toiminnallaan se lisää tietoisuutta vesiensuojeluasioista ja kehittää toimintaa niin henkilö-, yritys- kuin kuntatasollakin. Se on kehittänyt uuden toimintamallin, jota voi monistaa muillakin vesistöalueilla ja toteuttanut hankkeita, jotka ovat saaneet myös kansainvälistä näkyvyyttä. Säätiöllä on myös tieteellisessä mielessä paljon annettavaa.

Palkinnon jaossa kiinnitettiin erityisesti huomiota uudenlaiseen toimintamalliin. Vesijärvisäätiö on vaikuttanut vahvasti veden puhtauteen, vesivaroihin ja vesistöjen tilaan omalla alueellaan ja antaa hyvän monistettavan mallin myös muille.

Palkinnon luovutettiin tänään keskivikkona "Ympäristö ja Yhdyskunta, Vesi ja Viemäri, Jäte ja Kierrätys" -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Sen ottivat vastaan Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen ja asiamies Helena Ikonen.
Heikki Mäkinen painotti kiitospuheessaan, että vesienhoito on yhteispeliä. Lahden seudulla on onnistuttu luomaan sellainen konstallaatio, jolla on päästy työssä eteenpäin. Positiivisella otteella on syntynyt toimivia yhteistyömalleja.

Ympäristö hyväksi 2012 
Vesihallintojohtaja Kai Kaatra onnittelee Heikki Mäkistä ja Helena Ikosta
(kuva Suomen Messut/Markku Ojala).

Ympäristön hyväksi -palkinto jaettiin kolmatta kertaa

Ympäristön hyväksi -palkinto on Suomen Messusäätiön palkinto, joka jaetaan yhteistyössä Elinkeinoelämän keskusliiton ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi ympäristö- ja yhdyskunta-alan messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Voittajan valitsi järjestäjien nimeämä raati, jonka puheenjohtajana toimi maa- ja metsätalousministeriön vesihallintojohtaja Kai Kaatra. Raatiin kuuluivat Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala. Aiempinna vuosina on palkittu mm. HKR Rakennuttajien kehityspäällikkö Ulla Soitinaho ja vapaa ympäristö- ja tiedetoimittaja Jussi Laitinen.

Tämän vuoden kunniamaininnan sai Käymäläseura Huussi ry. 

Kummikampanja laajenee  

Kesällä käynnistyneessä Vesijärven kummikampanjassa tavoitteena on koota järven tilasta huolta pitäviä kunnnostustyön säännöllisiksi tukijoiksi. Kummeihin pidetään yhteyttä ja heitä myös pyritään tapaamaan erilaisten tapahtumien yhteydessä. Minimivuosilahjoitus on 30 euroa.  Kummiksi voi liittyä täyttämällä lomakkeen Puhdas Vesijärvi -sivulla.

Vesijärvisäätiö on nyt haastanut kunnallisvaaliehdokkaat Asikkalassa, Hollolassa ja Lahdessa mukaan kummeiksi. Tavoitteenamme on näin muistuttaa tulevia päättäjiä puhtaiden vesien merkityksestä ja siitä, että kaikki voivat omalla panoksellaan edistää lähivesien tilaa. Toivomme, että ensimmäisen vuoden kummimaksu olisi sama kuin ehdokasnumero! Kunnallisvaaliehdokkaiden kummihaasteen ideoi ehdokas Eija Koskelainen, kiitokset hänelle ideasta! Ensimmäiset ehdokkaat ovat jo ottaneet haasteen vastaan ja heidän nimensä ovat esillä Puhdas Vesijärvi -internet-sivuilla.  

 

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti