Matjärvellä kokeillaan 
sedimenttien hoitoa sähköimpulssien avulla

Kokeilussa on EKO/GRID-menetelmä, jota on menestyksellisesti käytetty hiilivedyillä saastuneiden maiden ja pohjavesien puhdistamiseen. Siinä maahan muodostetaan sähkökenttä, jonka ominaisuuksia säädetään tietyin algoritmein sitä varten suunnitellun säätöyksikön avulla.  Syntyvien reaktioiden myötä mm. hiilivetyjä hajoaa ja olosuhteiden lähellä pohjaa odotetaan tulevan hapellisemmiksi.

Matjärveen asennetun laitteiston avulla pyritään saamaan alustavaa tietoa menetelmän soveltuvuudesta vesien hoitoon. Kokeilu on ensimmäinen laatuaan ja osa Melli-hanketta (kts. alla). Tuloksia on odotettavissa syksyn kuluessa ja mikäli ne osoittautuvat lupaaviksi, tarvitaan vielä laajempia selvityksiä, joissa testikennoja on käytössä useita ja olosuhteet vaihtelevat. Tekniikan ideoija on Eko Harden Technologies Oy.

Matjärvi_menetelmätestaus

Pulssitettu sähkönsyöttö suojataan veteen upotettavien putkien avulla. Toinen kennoista on verrokki, johon ei johdeta sähköä. Asennuksessa avustavat Risto Kauhala Vesijärven ystävistä ja Heikki Mäkinen Vesijärvisäätiöstä. 

Rahoitusta vesienhoidon vähän käytettyjen menetelmien testaamiseen 

Hämeen ELY-keskuksen tuella on alkanut "Mekaaniset ja kemialliset kunnostustoimenpiteet järvien tilan parantamisessa" -hanke eli Melli. Sen tavoitteena on testata aiemmin vain vähän kokeiltuja järven kunnostusmenetelmiä, joita ovat mm. fosforin poistaminen Vesijärveen laskevista uomista suodatusmenetelmällä ja fosforin kemiallinen sitominen pohjasedimenttiin. Lisäksi selvitetään Hollolan Työtjärven kunnostamista ja laaditaan sille kunnostussuunnitelma.

Hanke on alkanut suunnittelutyöllä, josta vastaa FM Anne Aaltonen. Kesän aikana kartoitetaan kokeilukohteet ja valitaan testattavat menetelmät. Melli-hanke on Lahden seudun ympäristöpalvelujen ja Vesijärvisäätiön yhdessä suunnittelema ja se kestää 30.6.2014 asti. Pääosa rahoituksesta tulee Hämeen ELY-keskuksen EAKR-varoista. Muita rahoittajia ovat  Lahden kaupunki, Hollolan kunta ja Vesijärvisäätiö.

                                                                                                  

Kuntouimarit tempaisevat uimalla Sibeliustalolta Enonsaareen

Lahtelainen kestävyysurheiluun ja triatlonin erikoisseura X-tri Lahti järjestää kuntouintitapahtuman sunnuntaina 26.8.2012. Lue lisää Mega Enonsaari Challengesta ja tule kannustamaan uimareita 26.8. klo 10 lähtöpaikalle.

Vesijärvisäätiön kummikampanja jatkuu netissä

Kummikampanjan katuvarainhankkijat Suvi ja Anni ovat palanneet opintojensa pariin. Noin kahden kuukauden aikana Vesijärvi sai 79 kummia. Mutta ei huolta, kummiksi voit ryhtyä edelleen rekisteröitymällä Vesijärvisäätiön nettisivuilla.  

Vesijärvituotteita on edelleen myynnissä Lahden sataman käsityökauppa Ulpukassa. Sieltä löytyy myös suosittuja I Vesijärvi t-paitoja. 

Vieheellä filettä - nuorten kalastuspäivä 29.elokuuta

Pikku-Vesijärven ympärillä on klo 9-15 monenmoista kalaan liittyvää toimintaa. Tapahtuma on osa Valtakunnallista kalastuspäivää ja sen pääjärjestäjä on Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus. Katso ohjelma tästä!

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti