Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje 1/2019

 

Kosteikot keräsivät erityisesti liukoista fosforia

Kosteikkojen avulla voidaan leikata kuormitushuippuja, mutta yhtä mallia toimivalle kosteikolle ei ole. Seurannalla saadaan tietoa mm. tarvittavista huoltoväleistä ja erilaisiin olosuhteisiin sopivista kosteikkotyypeistä.

Kuuden Vesijärven kosteikon toimivuusseuranta oli osa päättynyttä "Vesienhoitosuunnitelmien tavoitteiden edistäminen Lahden Vesijärvellä ja Säkylän Pyhäjärvellä -hanketta". Hanke oli yksi vesien- ja merenhoidon toimeenpanoa edistävistä hallitusohjelman kärkihankkeista, jonka toteutukseen osallistuivat Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö sekä Pyhäjärvi-instituutti. Lue lisää!

 


 

Vuonna 2018 hoitokalastuksen myötä Vesijärvestä poistui 800 kg fosforia

Vuodesta 1987 jatkunut hoitokalastus on merkittävä Vesijärven hoitomuoto. Kalastettujen 31 vuoden aikana laskennallinen fosforin poisto on ollut peräti 34 400 kg. Lue lisää!

hoitokalstusta

Kuva:Henna Pirkonen


Katetulla pohjarysällä parempia särkisaaliitako?

Pyydystalkoissa tehtiin tänä vuonna myös uudenmallisia rysiä, joita testataan syksyllä myös Vesijärvellä. Lue lisää!


Ruuhijärvi ja Salajärvi koekalastettiin viime vuonna

Lahden ympäristöpalvelut (LYP) koekalasti Ruuhijärven ja Salajärven kesällä 2018. Verkkokoekalastuksen tarkoituksena oli selvittää järven kalayhteisön rakenne, kalalajien väliset runsaussuhteet ja arvioida kalaston ekologinen tila. Lue lisää!


Vesienhoidon avustukset haettavissa 4.3. mennessä

Vesijärvisäätiön avustushaku mm. pienimuotoisiin vesienhoitohankkeisiin on kolmatta kertaa auki. Lue lisää!


Euro INBO -kongressin suunnittelu etenee

Sibeliustalolla 17.-20.6.2019 pidettävän kansainvälisen vesienhoidon kongressin teema on  vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen. Lue lisää.


Uutta Vesiposti-blogissa

Minun  Vesijärveni - Pekka Puujalka, Vaanian osakaskunta
Vuosikymmen takana. Missä mennään? - Heikki Mäkinen, Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja


Uusia tukijoita

Marakon Oy on uusi Vesijärvisäätiön Vellamo-tukija. Yritys kohdentaa tukensa Vähäselän alueella tehtäviin niittoihin.

Osuuskauppa Hämeenmaa puolestaan on päättänyt jatkaa Ahti-päätukijana.

Vesijärvi kiittää!


Lähetä meille oma muistosi Vesijärvestä tai muusta lähivedestäsi!

Haluaisitko kertoa meille muistosi tai tarinasi Vesijärvestä tai muusta sinulle tärkeästä vesistöstä? Keräämme muistot talteen ja laitamme niitä jakoon sosiaaliseen mediaan. Uusi Lahti ja Seutunelosten lehdet tulevat julkaisemaan tarinoita sivuillaan.

Alla Jussi Elovirran hieno tarina:

"Olen niittänyt viikatteella järviruokoja Isonsaaren rannalla Asikkalassa. Kun talsin haalareissani syvällä rantavedessä, saan joskus seuraa. Järven pohjasta nousee ravintoa pintaan ja kalat tulevat parveilemaan ympärilleni.
On ollut mielettömän upea kokemus, kun ahvenet ja muut kalat uiskentelevat siinä lähellä ja minä vaan teen kesäpäivän hommiani.
Samassa paikassa näin myös ensimmäisen harmaahaikarani."

Lähetä Sinäkin oma muistosi meille. Katso tästä ohjeet!


Tulevia tapahtumia

2.3. Pilkkipäivä Messilässä

Tule Messilään pilkkimään tai katsomaan, kun rokkarit pilkkivät! Aamupäivällä ohjelmassa on perinteinen Puhtaan Vesijärven pilkkikisa, joka on kaikille avoin kilpailu. Sarjoja on kolme: naisten ja miesten henkilökohtaiset sarjat sekä joukkusarja, johon on tänä vuonna yhdistetty niin perhe-, kaveri- kuin yritysporukat. Iltapäivällä puolestaan skabaillaan ensikertaa SM RockPilkissä, jossa rock-väki ottaa toisistaan mittaa - tervetuloa seuraamaan ja kannustamaan!

Katso pilkkipäivän tarkemmat tiedot tapahtumakalenteristamme!Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö yhdistää yksityisen ja julkisen rahoituksen Vesijärven sekä Lahden, Hollolan ja Asikkalan muiden järvien hyväksi. Säätiö edistää vesien kunnossapitoa, seurantaa, tutkimusta ja niistä tiedottamista Vesijärvi-ohjelman mukaisesti.