Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje

LahtiLakes2018 kokoaa järvikunnostuksen huippututkijoita Sibeliustalolle kesäkuussa

Lahdessa järjestetään 4.-6. kesäkuuta yli 60 tutkijan tieteellinen symposium, jossa kansainväliset asiantuntijat esittelevät uusinta järvikunnostuksen tieteellistä ja teknistä osaamista. Symposiumin pääjärjestäjät ovat Vesijärvisäätiö ja Helsingin yliopisto.

Symposiumin tavoitteena on tuoda esille tieteellisesti perusteltuja kunnostuskäytäntöjä ja saada tieto parhaista menetelmistä leviämään käytännön kunnostustyöhön. Kansainvälinen symposium on avoin tutkijoille ja vesienhoidon ja rehevöityneiden järvien kunnostusten parissa työskenteleville. Symposiumin ensimmäisen päivän pääpuhuja on Martin Søndergaard Aarhusin yliopistosta Tanskasta, toisen päivän kanadalaisen Freshwater Research -yrityksen johtaja Gertrud Nurnberg ja kolmantena päivänä pääalustuksen pitää emeritusprofessori Jouko Sarvala Turun yliopistosta.

Pääpuhujat ovat alalla tunnettuja ympäri maailmaa ja heidän asiantuntemuksensa on laaja. Tutustu pääpuhujiin tarkemmin tästä

Vesijärvisäätiön apulaisprofessori Tom Jilbert on symposiumin järjestelytoimikunnan vetäjä.
- Olen erittäin tyytyväinen kongressin kokonaisuuteen. Meillä on yhteensä yli 60 osallistujaa 14 eri maasta. Kaikki puhujat ja postereiden esittäjät ovat alansa huippua ja esityksistä muodostuu hieno kokonaisuus. Uskon myös, että Vesijärven ja Suomen muiden rehevöityneiden järvien tutkimus- ja kunnostusohjelmat hyötyvät paljon tästä tilaisuudesta, Jilbert toteaa.

Symposiumiin on vielä mahdollista ilmoittautua täyttämällä e-lomake sivulla www.lahtilakes2018.fi. Symposiumin yhteydessä järjestetään 6.6 myös suomenkielinen kaikille avoin paneelikeskustelutilaisuus.
Symposiumin sivut englanniksi www.lahtilakes2018.fi

Lisätietoja:

- Apulaisprofessori Tom Jilbert, Helsingin yliopisto ja Vesijärvisäätiö, tom.jilbert(a)helsinki.fi, 
puh. 044 974656
- Ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen, Vesijärvisäätiö, heikki.makinen(a)vesijarvi.fi, puh. 040 5148513Sedimenttitutkimus vahvistaa käsityksen alusveden suodatuksesta mahdollisena Kymijärven hoitokeinona

Kymijärven Rekolanpohjassa kesällä 2017 tehdyssä sedimenttitutkimuksessa selvitettiin sedimentin ja vesipatsaan ravinne- ja mineraalipitoisuuksien avulla mahdollisuuksia kunnostaa järveä pumppaamalla alusvettä ja eristämällä siitä ravinteita. Tutkimus toimi tärkeänä esiselvityksenä vuosina 2018–2019 toteutettavalle ympäristöministeriön rahoittamalle kärkihankkeelle nimeltään Kymijärvi-hanke.

Sedimenttitutkimuksen tulosten mukaan ravinnepitoista alusvettä on kannattavaa pumpata järven syvänteestä puhdistettavaksi koko kerrostuneisuuskauden ajan. Lue lisää!

Keväällä 2018 Rekolanpohjaan rakennetaan pumppaus- ja suodatuslaitteisto. Fosfaattipitoista alusvettä pumpataan kalsiumhydroksidi-käsittelyn jälkeen hiekkasuodattimeen, joka pidättää saostuneen fosforin. Tämän jälkeen puhdistettu vesi palautetaan Kivipuron kosteikon ja viivytysaltaan kautta takaisin Rekolanpohjaan ja suodattimeen jääneitä ravinteita hyödynnetään maanparannusaineena.


 

Hae Vesijärvisäätiöltä avustusta vesienhoitoon 15.3. mennessä

Onko mielessä vesistökunnostuksen suunnittelu, tiedonhankinta tai kunnostustyö tai muuta luonnonhoitoa vesistöissä ja rannoilla? Vai olisiko tarpeen korjata vesiensuojelurakenteita? Ehkäpä haluat järjestää vesistöihin liittyvän tilaisuuden tai tapahtuman, koulutuksen tai tuottaa tiedotusaineistoa tai jopa kehittää vesienhoitomenetelmiä.

Jos niin, lue tarkemmat ohjeet tästä ja hae avustusta!


 

Sipe Santapukkikin kannustaa liittymään Vesijärven kummiksi

Sipe Santapukki haastoi viime viikolla Ilpo Kaikkosen ja Olga Temonen puolestaan meidät kaikki! Tällä viikolla ratkeaa, kuka on kolmas haastaja ja kenet hän haastaa!

Tee sinäkin hyvä teko ja postaa kuva Vesijärvestä instagramiin esimerkiksi hashtagilla #vesijärvenkummit ja haasta tuttavasi mukaan Vesijärven kummiksi. Jo viiden euron kuukausittaisella lahjoituksella olet mukana!
Katso videot ja liity kummiksi!


Hämeenmaa palasi säätiön päätukijaksi

Vesijärvisäätiön tukijajoukkoon saatiin merkittävä lisä, kun Osuuskauppa Hämeenmaa solmi päätukijasopimuksen Vesijärven hyväksi!

Lue lisää!


 

Vesijärvi-työ suosittu talkookohde

OP Päijät-Häme oli mukana Suomi100 juhlavuoden tempauksessa, jossa henkilöstö sai  käyttää yhden työpäivän hyväntekeväisyystyöhön. Peräti 16 henkilöä teki talkoopäivänsä Vesijärven hyväksi. Tunteja kertyi vajaat sata. Henkilökuntaa oli mukana mm. jättipalsamin kitkennässä, säätiön messuosastolla ja vesikasvien niittojätteen poistossa.

- Vesijärvi-työ oli pankkilaisten suosituin talkookohde, kertoo markkinointiassistentti Kirsi Hallikainen OP Päijät-Hämeestä.


 

Muistathan Puhtaan Vesijärven pilkkikisan!

Tänä vuonna pilkitään Mukkulan rannassa 10.3. Pilkeissä on entiseen malliin yritys-, perhe- ja yksilösarjat. Yleisölle on tarjolla kaikenlaista muutakin mukavaa Painovoima Bitesin kahvilan luona. Mm. Kitetirri vuokraa fatbikea ja esittelee leijahiihtoa. Lumikeppareille oma rata ja lainausmahdollisuus.

Seuraa fb-tapahtumaamme täältä, niin pysyt kuulolla.

 


Päätukijat