Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje

 

Vesijärven talviniitot käynnistynevät helmikuussa

Vesijärvellä toteutetaan kolmatta talvea peräkkäin vesienhoidollisia talviniittoja. Talviniiton tarkoituksena pitkällä aikavälillä on ehkäistä ruokoturpeen muodostumista, joka lahtialueilla johtaa umpeenkasvuun eli ruovikoiden muuttumiseen maa-alueiksi. Parhaillaan on menossa niitettävien alueiden määrittely ja tarvittavan niittoilmoituksen teko Hämeen ELY-keskukseen.

- Jäät ovat vielä sen verran heikkoja, että niittämään ei ole kiirettä, toteaa vesistöasiantuntija Mirva Ketola Vesijärvisäätiöstä.

Niittojen toteuttajaksi valittiin kilpailutuksen kautta Hot Mill Oy. Tarjouksia saatiin tänä vuonna kaksi kappaletta. Hot Mill Oy on toteuttanut Vesijärven talviniitot myös edellisinä talvina. Nyt sopimus tehdään kahdeksi vuodeksi. Tulevat talviniitot toteutetaan osana kansainvälistä Leader-rahoitteista Järven kokonaisvaltaisen hoidon kehittäminen – HolaLake -hanketta, jonka Vesijärveen kohdistuvaa osiota rahoittavat Etpähä ry ja Päijänne-Leader ry.

Tutustu Vesijärven talviniittoihin videolla!

HolaLake-hankkeeseen voit tutustua nettisivuillamme.

Lisätiedot:
vesistöasiantuntija Mirva Ketola
etunimi.sukunimi@vesijarvi.fi
puh. 044 9735137


Tiedotustilaisuus Nastolan järvien vedenkorkeuksia koskevasta selvityksestä 16.1. Pajulahden auditoriossa

Nastolan alueella sijaitsevien järvien pinnankorkeuksien muuttamista koskeva selvitys on valmistunut. Tervetuloa kuulemaan sen tuloksista tiistaina 16.1.2018 klo 18.00 (kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen). Tilaisuus on Liikuntakeskus Pajulahden auditoriossa, Pajulahdentie 167, Nastola.

Esiselvitys koskee Sala- ja Ruuhijärveä sekä Iso-, Pikku- ja Villähteen Kukkasta. Selvitys käynnistettiin ranta-asukkaiden toiveesta, koska etenkin kesän alhainen vedenkorkeus haittaa virkistyskäyttöä.

Lue lisää!

Linkki raporttiin: Esiselvitys vedenkorkeuden muuttamismahdollisuuksista.pdf


Pyydystalkoot 2018 alkavat 22.1. Niemessä

Pyydystalkoot palaa Niemeen, josta toiminta aikoinaan myös alkoi. Tervetuloa maanantaina 22.1. klo 8.15 alkaen paikan päälle korjaamaan ja rakentamaan hoitokalastusnuottia ja -rysiä. Lisäksi tehdään hoitokalastukseen hyvin sopivia WEKE-katiskoja. Talkoot jatkuu kaksi viikkoa osoitteessa Niemenkatu 77, Lahti. Organisoinnista vastaa entiseen tapaan Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus ja päärahoittaja on Vesijärvisäätiö.

Tulethan Sinäkin mukaan, sillä tänä vuonna on tarjolla totisesti nostalginen tapahtuma.

Lue lisää oheisesta kutsusta!

Lisätiedot:
toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko, Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus
ilkka.vesikko@kalatalouskeskus.net
puh. 0451715544


 

Vesijärven hoitokalastus sujui paremmin kuin vuosiin

Vesijärven vuoden 2017 hoitokalastussaalis ylitti vuosien 2015-16 tason. Saalista saatiin   noin 120 800 kiloa. Piilevän vähäisyydellä oli merkittävä vaikutus hoitokalastuksen onnistumiseen.Saaliista hyötykäyttöön meni noin 65 000 kg, pääasiassa elintarvikejalostukseen. Pieniä määriä noudettiin myös yksityistalouksiin. Saaliin mukana poistui laskennallisesti noin 725 kg fosforia.

Myös Kymijärven hoitokalastuksella saavutettiin hyviä tuloksia. Vuoden kokonaissaalis oli 26 900 kg. Lue Lahden ympäristöpalveluiden raportti hoitokalastuksista täältä.

Vesijärvi myös koekalastettiin kattavasti viime kesänä PyhäVesi-hankkeen puitteissa. Tulosten mukaan särkikalat eivät ole ainakaan runsastuneet. Kuoretta sen sijaan on erittäin runsaasti. Lue lisää.

Tutustu myös HolaLake-hankkeeseen!

 


Varainhankintauutisia

Viherpalvelut Hyvönen Oy palaa pienen tauon jälkeen Vesku-tukijaksi. Vesku-tason tukijat tekevät 1000 euron kertalahjoituksen, ja tukijuus on voimassa vuoden kerrallaan.

Myös Kuljetusliike Helokivi Oy on päättänyt jatkaa säätiön Vesku-tukijana. Vesijärvi kiittää kumpaakin yritystä tuen osoittamisesta!