Valokuva:Lasse Tuominen


Sammalsillansuon kosteikko valmistui

Vuonna 2013 alkanut Sammalsillansuon vesiensuojelukosteikon suunnittelu ja rakentaminen on nyt saatu päätökseen. Kosteikon tavoitteena on vähentää Nastolan Sylvojärveen tulevaa kuormitusta.

Sylvöjärven tilan paranemisen lisäksi toiveena on kosteikkolinnuston elpyminen ja kosteikoilla viihtyvien sudenkorentolajien määrän lisääntyminen. Alueella asustaa myös viitasammakoita.
Yli kahden hehtaarin kosteikko on Lahden seudun suurin. Sen lähellä kulkeva kunnostettu luontopolku on erinomainen paikka tutustua kosteikkoluontoon. Sammalsillansuon kosteikkoalueesta  on tarkoitus tehdä noin 40 hehtaarin luonnonsuojelualue.

Lahden ymparistöpalvelut seuraa jatkossa kosteikon toimivuutta ja sen vaikutusta Sylvojärven tilaan. Hyvän toimivuuden kosteikko saavuttanee muutaman vuoden kuluessa.

Lue lisää!

Sammalsillansuo 2017

Kuva: Kosteikon syksyllä 2015 tehdyn osan ranta-alueisiin on syntynyt mukavasti uutta kasvillisuutta (kuva Matti Kotakorpi).Ranta-Kartanoon rakennetaan hajautettu hulevesien käsittelyjärjestelmä

Lahden Ranta-Kartanon alueen rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota kaupungin hulevesien käsittelyyn. Lopullisena tavoitteena on, että Ranta-Kartanoon valmistuu useista hajautetuista järjestelmistä, kuten viherpainanteista ja -katoista sekä imeytys- ja viivytysaltaista, koostuva hulevesien hallinnan kokonaisuus.

Toteutettava hulevesien hallinnan tehostaminen liittyy käynnissä olevaan kärkihankkeeseen. Lahden kaupunkikonserni toteuttaa vuosina 2016–2018 yhteistyössä Vesijärvisäätiön ja Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen kanssa "Hulevesien hallintaa kustannustehokkailla hybridiratkaisuilla" – hanketta. Sitä rahoittaa ympäristöministeriö ja se on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista.

Lue lisää!Petokalarahasto tuo uutta potkua Vesijärven kalaistutuksiin

Vesijärven petokalarahasto tulee jatkossa koordinoimaan ja rahoittamaan petokalaistutuksia Vesijärvellä. Rahaston ovat perustaneet vesialueiden omistajia edustavat osakaskunnat.

Nykytilassa Vesijärven kymmenet osakaskunnat hoitavat omien vesialueidensa istutukset itsenäisesti. Rahaston tavoitteena on saada tehostettua petokalakantojen hoitoa keskittämällä istutustoimintaa ja keräämällä ulkopuolista rahaa uusilta lahjoittajilta. Vesijärvisäätiö on mukana tukemassa rahaston toimintaa.

Lue lisää!


 

Varainhankintauutisia

Teollisuusseuran säätiöltä merkittävä avustus Lahden seudun vesistötutkimukselle

Lahden Teollisuusseuran säätiö on myöntänyt Vesijärvisäätiölle 20 000 euroa vuosille 2017-18 suunnattavaksi vesistötutkimukseen. Vesijärvisäätiö kohdentaa saadun rahoituksen erityisesti sedimentin laadun parantamiseen tähtäävään tutkimukseen.

Galvatek on uusi Vellamo-tukija

Vellamo-yritystukijoiden joukko kasvoi jälleen yhdellä, kun Galvatek Oy teki sopimuksen Vesijärvi-työn tukemisesta. Lahtelainen Galvatek on yksi alansa johtavia pintakäsittelylaitosten ja niiden rinnalla tarvittavien jätevedenkäsittelylaitosten projektitoimittajia maailmassa. Yhtiön kehittämille ratkaisuille löytyy kysyntää Euroopan ohella mm. Lähi-idässä ja Aasiassa.

Messu-yhteistyötä Vesijärven hyväksi

Vesijärvisäätiöllä on ollut ilo osallistua tänä vuonna neljään messutapahtumaan Lahden Messujen vieraana. Tuottoa osastomme on kerännyt myynnin, arpajaisten ja lahjoitusten myötä yhteensä noin 3000 euroa.

Jatkavia Vesku-tukijoita

 

Lahden seurakuntayhtymä, Kanava-Golf Vääksy ja Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg jatkavat Vesku-diplomi -tukijoina!

 

Tutustu kaikkiin Ahti, Vellamo ja Vesku -tukijoihimme täällä.

 

Vesijärvi kiittää!Vesijärvi-kalenteri 2018

Pian on aika hankkia uusi seinäkalenteri ensi vuodelle! Osta 19 euron hintainen Vesijärvi 2018 -kalenteri ja pääset ihailemaan kauniita järvimaisemiamme vuoden jokaisena päivänä. Kalenteri on tuttuun tapaan koottu teidän meille lähettämistä Vesijärvi-kuvista, ja myynnistä syntyvä tuotto tullaan käyttämään arvokkaaseen vesistönhoitotyöhön. Katso kalenterin esittelyvideo täällä!

Voit ostaa A4/A3 -kokoisen kalenterin seuraavista liikkeistä:

  • Sataman käsityökauppa Ulpukka
  • Sokos Lahti
  • 18.12. klo 15-20 Lahden torin joulukylä
  • Tulossa myös S-Market Ankkuriin, Prisma Launeelle ja Prisma Holmaan

Halutessasi voit myös tilata kalenterin suoraan kotiisi. Lähetä sähköpostia info@vesijarvi.fi ja kerro viestissä haluamasi kalenterimäärä, nimesi ja osoitteesi. Lähetämme kalenterin ja laskun sinulle muutaman arkipäivän sisällä. Tilauksen hintaan lisätään 3 euroa laskutus- ja lähetyskuluja.

Vesijärvi-pipo!

Talvi tulee ja nyt on aika päivittää pipo-valikoima Vesijärvi-henkiseksi. Neulontaa harrastava Mari Laine suunnitteli Vesijärven hyväksi kaksi eri pipomallia ja teki niille neuleohjeet.

20 euron hintaisia pipojen tarvepaketteja tulee myyntiin Lahden torin Joulukylään 18.12. klo 15-20. Paketti sisältää langat ja ohjeet aikuisten ja lasten pipoille. Laitetaan puikot heilumaan!

Tutustu pipomalleihin ja kalenteriin nettisivuillamme!


Tulossa

18.12. klo 15-20 olemme mukana Lahden torin Joulukylässä. Tervetuloa jouluostoksille tai vaihtamaan ajatuksia Vesijärvi-työstä.

PS. Käy katsomassa video-sivuamme. Siellä on mm. kuvauskopeterilla otettua videokuvaa Vesijärveen laskevista uomista ja kosteikoista.