Valokuva:Lasse Tuominen


Järvien hoito ja seuranta jatkuvat talvenkin tullessa

Kylmät yöt ja muutamat viileät päivät ovat tuoneet moniin järviin ensimmäiset jääpeitteet. Varsinkin pienemmissä järvissä ja lahtipaikoissa talvi on jo tehnyt vahvasti tuloaan. Järvi ei kuitenkaan lepää talvellakaan. Myös jään alla tapahtuu monenlaisia biologisia, kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä, vaikka ne jäävätkin helposti suurelta yleisöltä piiloon. Talviaikaisilla prosesseilla on kuitenkin suuri merkitys siihen, miltä seuraava kesä järvellä näyttää.
Enonselkää hapetetaan läpi talven ja jäätilanteen mukaan myös hoitokalastuksia jatketaan. Vesijärven tilan kehittymistä seurataan  LahtiAquan ja LahtiEnergian yhteisillä velvoitetarkkailuilla sekä Vesijärvisäätiön rahoittamilla tutkimushankkeilla. Velvoitetarkkailuilla seurataan järven tilaa useammalla pisteellä Enonselällä, Komonselällä ja Kajaanselälllä, minkä lisäksi Rutakankaereelta Enonselän poikki kohti Mukkulaa kulkevalla linjalla jatketaan talvilimnologiseen tutkimukseen liittyviä Helsingin yliopiston seurantoja.

Lisätiedot:
ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen
etunimi.sukunimi(at)vesijarvi.fi
puh. 040 514 8513


 

Syksyn hoitokalastukset ovat käynnissä

Vesijärvestä on tavoitteena poistaa hoitokalastamalla vuosittain 200 tonnia vähempiarvoista kalaa, pääasiassa särkeä, pientä lahnaa ja kuoretta. Viime vuosina piilevä on vaikeuttanut kalastusta, eikä tavoitteeseen ole päästy. Tänä syksynä piilevää ei ole vielä havaittu.

Hoitokalastusta tehdään myös muilla Lahden seudun järvillä.

Lue lisää!

--------------------------------------------------------------------------------

Kalojen liikkumisen seuranta jatkuu – ilmoita saalismerkeistä

Vesijärvellä jatketaan särkien ja lahnojen merkitsemistä, minkä tavoitteena on saada tietoa kalojen liikkeistä mm. hoitokalstuksen suunnittelun tueksi. Kuhien osalta merkitsemisen myötä paranee ymmärrys koko järven kuhakannasta ja saadaan uutta tietoa mm. siitä miten kuhakanta kestää pyyntirasitusta.

Merkitsemisiä tehdään hoitokalastuksen yhteydessä. Lokakuisessa nuottaussaaliissa oli 25 kuhaa, jotka kaikki merkittiin. Lahnoja merkittiin vajaat 60 ja yli 17-senttisiä särkiä noin 200. Tavoitteena on merkitä kustakin kalalajeista 500 yksilöä. Merkitsemisen yhteydessä kalojen pituus mitataan.Nuottasaalissa oli myös yksi aiemmin merkitty lahna.

Kalastajien aktiivisuus on seurannan onnistumisen edellytys.

- Jos pyydykseen käy T-bar merkitty kala, merkin tiedot ja saalispaikan voi ilmoittaa Luonnonvarakeskukseen. Jos kala on vahingoittumaton sen voi päästää takaisin järveenkin hyödyttämään edelleen tutkimusta, kertoo Matti Kotakorpi Lahden ympäristöpalveluista.

Tiedot palautetaan luonnonvarakeskuksen palautusjärjestelmän kautta, jolloin palauttaja saa automaattisesti palkkion sekä kalan merkintätiedot. Linkki lomakkeeseen on  https://lomakkeet.luke.fi/kalamerkki


 

Valuma-alueiden ravinteiden sitomiseen haetaan koerakennuskohteita

Säätiö hakee kohteita Vesijärven valuma-alueelta, joille voisi rakentaa uudentyyppisiä vesiensuojelurakenteita. Työn tekee mahdolliseksi kaksi hanketta, joiden varoilla on mahdollista suunnitella, rakentaa ja testata rakenteiden toimivuutta.

Erilaisia kuivatusratkaisuja esiteltiin "Peltojen ja metsien vesitalous kuntoon" tilaisuudessa Nastolan Uudessakylässä. Reilut parikymmentä henkilöä oli kuulemassa erilaisista ympäristöystävällisistä ojitus- ja kuivatustavoista ja niiden rahoituksesta. Tilaisuus pidettiin yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa ja tapahtumassa pidettyjen alustusten diasarjat ovat nähtävissä HAMKin sivuilla.

Lue lisää tavoitelluista koerakennuskohteista täältä.
Jos arvelet omaavasi sopivan kohteen, ota yhteyttä vesistöasiantuntija Mirva Ketolaan, puh. 044 973 5137, etunimi.sukunimi(at)vesijarvi.fi.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Päiväkodeilla Vesijärvi-teema esillä

Lahden eteläiset päiväkodit ottivat Vesijärvi-asian omakseen ympäristöviikolla. Kukin päiväkoti toteutti oman liikunnallisen tapahtuman Vesijärvi-teemalla joko hoitopäivän aikana tai päätteeksi.  Riihelän ja Kanervan päiväkodit kutsuivat lapset ja vanhemmat Pikku-Veskulle Vesijärvi-kävelylle ja mm. Launeen, Liipolan ja Kerinkallion päiväkodeilla oli vanhemmille ja lapsille oma tempaus päiväkodeilla.

 

Neulo Vesijärvi-pipo!

Talvi tulee ja nyt on aika päivittää pipo-valikoima Vesijärvi-henkiseksi. Neulontaa harrastava Mari Laine suunnitteli Vesijärven hyväksi kaksi eri pipomallia ja teki niille neuleohjeet.

Pipojen tarvepaketteja on myynnissä viikonlopun Kätevä & Tekevä -messuilla säätiön osastolla 20 euron hintaan. Paketti sisältää langat ja ohjeet aikuisten ja lasten pipoille. Osasto 6a löytyy D-hallista. Laitetaan puikot heilumaan!

 

Tulossa!

  • Vesijärvi-seinäkalenteri 2018 tulee pian myyntiin. Kalenterin upeat kuvat ovat jälleen teidän Vesijärveä kuvaavien ottamia!
  • Jäikö Murha Vesijärvellä näkemättä kesällä? Muistathan, että sitä voi tilata ohjelmaksi myös yksityistilaisuuksiin.

Lisätiedot: yhteyspäällikkö Anu Isojärvi, etunimi.sukunimi(at)vesijarvi.fi, puh. 040 5123118. 

 

Mukavaa talven odotusta!