Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje

 

Nyt näkee pinnan alla

Vesijärven veden kirkkautta seurataan myös talvisin näkösyvyysmittauksilla. Talviset näkösyvyydet ovat usein sellaisia, joista kesäisin voidaan vain haaveilla. Lahti Aquan Ramboll Analytics:llä tammikuun alkupuolella teettämien velvoitetarkkailumittausten mukaan Kajaanselän näkösyvyys oli noin 6,5 metriä. Komonselän ja Enonselän välisessä Siikasalmessakin päästiin 4,5 metrin näkösyvyyteen, samoin Enonselän Lankiluodossa. Nyt mitatut arvot ovat selvästi parempia kuin muutamana viime vuonna. Tammikuussa 2016 mitattiin esim. Enonselällä noin metrin huonompia tuloksia.

Seuraava velvoitetarkkailukierros tehdään maaliskuussa, jolloin on usein tavattu vielä tammikuutakin suurempia näkösyvyyksiä. Maaliskuun jälkeen lumipeitteen ohentuessa ja jään läpi veteen pääsevän valon määrän lisääntyessä jäänalainen levänkasvu alkaa kiihtyä, ja sen myötä myös näkösyvyydet heikkenevät loppukevättä kohti edettäessä. Kesäisin päästään levä- ja kiintoainesamennuksen ansiosta yleensä 2-3 metrin lukemiin, mutta vaihtelut Vesijärven eri osien välillä ovat suuret.

Lisätiedot:
ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen, puh. 040-5148513
heikki.makinen(a)vesijarvi.fi
Vesijärven talviniitot käynnissä

Vesijärven talviniitot ovat käynnissä. Järviruo’on niittämistä jään päältä kokeiltiin koneellisesti viime talvena ensimmäisen kerran laajemmassa mitassa. Talviniitolla vähennetään ranta-alueilla lahoavan ylivuotisen ruo’on määrää ja ruokoturpeen muodostumista. Tällä pyritään hidastamaan umpeenkasvua eli ruovikoiden muuttumista maa-alueiksi.

Niittourakka kilpailutettiin ja tarjouskilpailun voitti viime vuonnakin niittänyt Risto Kauhala, Hot Mill Oy. Hän on kehittänyt niittokonetta edelleen niin, että koneellinen niitto onnistuu viime vuotista paremmin myös pidemmälle maatuneilla kohteilla. Lue lisää täältä!

Lisätiedot:
vesistöasiantuntija Mirva Ketola, puh. 044-9735137
mirva.ketola(a)vesijarvi.fi

talviniitotSärki elintarvikkeena kiinnostaa

Vesijärven viime vuoden hoitokalastussaaliista 15 400 kiloa meni elintarviketeollisuuden käyttöön. Lisäksi 2400 kiloa haettiin suoraan rannalta kotitalouskäyttöön. Lue lisää!

Yhteisillä aalloilla -hanke maistattaa särkiburgereita MM Lahti 2017 -kisojen pääsisäänkäynnin yhteydessä olevalla Karnevaalikadulla vielä keskiviikkona ja torstaina. Molempina päivinä burgereita on jaossa 100 kappaletta. Lue lisää!


 

Kymijärven kalastosta ja ravinnekuormituksesta uutta tietoa

Lahden ympäristöpalvelut on julkaissut raportit Kymijärven kalasto 2016 ja Kymijärven ulkoinen ravinnekuormitus. Kymijärvi on ekologiselta tilaltaan luokiteltu välttäväksi ja se on Lahden seudun järvistä huonoimmassa kunnossa.

Lue lisää täältä.

Vesijärven eläinplanktonin seurantatutkimus 1991-2016 raportti julkaistu

Eläinplanktonit ovat tärkeä lenkki vesistöjen ravintoketjussa, koska ne käyttävät ravintonaan kasviplanktonia ja vähentävät siten haitallisen runsaiden leväesiintymisien riskiä. Viime kesänä eläinplanktonin vähyys saattoi olla yksi tekijä Vesijärven sinileväesiintymiin.

Lue Helsingin yliopiston eläinplanktonin seurantatutkimuksen tuloksista.


 

Muutoksia säätiön päättävissä elimissä

Vesijärvisäätiön hallituksessa aloitti vuoden alusta Mediatalo Esan liiketoimintajohtaja Jarkko Haukilahti. Hän tuli kaksivuotiskautensa päättäneen Lahden Teollisuusseuran toiminnanjohtaja Valtteri Simolan tilalle. Haukilahti oli hallituksessa vuoden 2015. 
Valtuuskunnassa Esan Kirjapaino Oy:n edustajista päätoimittaja Perttu Kauppinen korvaa eläkkeelle siirtyneen toimitusjohtaja Jukka Ottelan.

Valtuuskunnan ja hallituksen jäsenet näet tästä.


Vesijärvi-viikko 2017 työn alla

Vesijärvi-viikkoa vietetään ensi kesänä 10.-16.6. Viime vuonna tapahtumassa mukana olleiden kanssa pidettiin tammikuun lopulla ideointi- ja suunnittelutilaisuus. Tavoitteena on saada viikon ohjelma valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. 
Vapaata ideointia ja keskustelua varten on avattu Vesijärvi-viikko 2017 -ryhmä Facebookissa. Kutsun ryhmään saat, kun kerrot ideasi ja pyydät päästä mukaan!

Jos sinulla on ajatus Vesijärvi-viikkoon sopivasta tapahtumasta, otapa yhteyttä joko vesijarviviikko(a)vesijarvi.fi tai irma.peltola(at)vesijarvi.fi.  
Jos olet Facebookissa, lisäämme sinut mielellämme FB-ryhmään, jotta voit seurata siellä eri tapahtumien edistymistä ja vaikka verkostoitua muiden tapahtuman järjestäjien kanssa.

Viikolle on jo tiedossa mm. vieraslajikitkentää, risteily Vesijärvellä, Siikaniemen järvikalapäivä sekä kiertokäyntejä Kariniemen jätevedenpuhdistamoon.


 

Klikkaa ja lue uusimmat vesistöaiheiset blogit:

Planktondramatiikkaa järviekosysteemiteatterissa
FT, dos. Kirsi Kuoppamäki, HY

Petokalaistutukset Vesijärven hoitotyössä
vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Verkostoitumisessa on voimaa
suunnittelija Liisä Hämäläinen, Suomen ympäristökeskus


 

Puhtaan Vesijärven pilkkikisa ensi lauantaina

Perinteikkäät Puhtaan Vesijärven pilkkikisat järjestetään Lahden satamassa tulevana lauantaina, 4. maaliskuuta. Pilkkimään voi tulla yksin, perheenä tai joukkueena. Kisassa on sarjakohtaiset pääpalkinnot ja lisäksi arvomme hienoja yllätyspalkintoja. Tapahtumasta kertyvä tuotto käytetään Vesijärven petokalaistutuksiin. Lue lisää täältä. Nähdään pilkillä!

 

Tulossa myös

1.-2.3. Sata särkiburgeria ja vesistötietoutta jaossa Paasikivenkadun Karnevaalikadulla
keskiviikkona 1.3. klo 10.00-18.00 ja torstaina 2.3. klo 11.00-18.30

17.-19.3. Raksa -messut, Lahden messukeskus
20.-21.4. Muovi&Pakkaus -messut, Lahden messukeskus

 

Mukavaa talvenjatkoa!


 

Planktondramatiikkaa järviekosysteemiteatterissa