Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje

Kolme Lahden seudun vesistöjen tilaa parantavaa hanketta on saanut rahoituksen.


Uutta tekniikkaa ravinteiden pidättämiseen, veden virtaamisen hidastamiseen ja hapetukseenkärkihanke

Vesijärvisäätiö ja Säkylässä sijaitseva Pyhäjärvi-instituutti saivat ympäristöministeriöltä 200 000 euroa vesien tilan parantamista tukeviin toimenpiteisiin. Kärkihankerahoituksella pyritään löytämään kustannustehokkaita ratkaisuja, joilla toisaalta hidastetaan veden kulkua yläjuoksulta alajuoksulle ja toisaalta pidätetään mahdollisimman tehokkaasti ravinteita. Vesien pidättämisellä ehkäistään tulvien syntymistä sekä vähennetään vesistöjen rehevöitymistä lisäävää ravinnekuormitusta.
- Pyrimme mm. ennallistamaan Vesijärveen laskevia uomia luonnonmukaisen vesirakentamisen periaatteita noudattaen, kertoo ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen Vesijärvisäätiöstä.

Toisaalla toteutetaan valumavesien monimuotoisia suodatinratkaisuja ojastossa ja uudella tekniikalla myös suojavyöhykkeillä, joissa käytetään kierrätettäviä ravinteiden sitoja-aineita. Suodattimia voidaan hyödyntää myös kosteikkojen toiminnan tehostamisessa. Kosteikkoihin ja altaisiin kertyneiden ravinteikkaiden massojen kierrättämisellä parannetaan toimenpiteiden tehokkuutta. Lisäksi tehdään kosteikkojen kasvillisuusselvityksiä niiden monimuotoisuusarvojen ja toimivuustutkimuksen tueksi.

Hankkeessa myös jatketaan Vesijärven Enonselän syvänteiden hapetusta kahdeksalla Mixox-hapettimella. Hapetuksen optimaalista säätöä selvitetään uusimalla Lankiluodon hapetin säädettävissä olevaan versioon ja hyödyntämällä Lankiluotoon viime vuonna toteutettua harvinaista ympärivuotista mittauspoijua hapetuksen optimaalisen käytön arvioimiseen.

Lisätietoja: ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen, heikki.makinen@vesijarvi.fi, 040 514 8513.

 


 

Keskustasta Vesijärveen tulevaan hulevesi-kuormitukseenkärkihanke
luvassa merkittävä leikkaus

Lahden kaupunkikonserni toteuttaa yhteistyössä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön sekä Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen kanssa vuosina 2016–2018 hulevesikuormitusta leikkaavan "Hulevesien hallintaa kustannustehokkailla hybridi-ratkaisuilla" –hankkeen.

- Parhaimmillaan hulevesien tehostuvan käsittelyn tulokset voivat olla Enonselällä silmin nähtäviä. Samalla on kuitenkin varmistettava Hennalan  uusien käsittelyratkaisuiden tehokkuus, ettei Porvoonjoen kautta Itämereen kulkeutuva kuormitus kasva, toteaa ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen Vesijärvisäätiöltä.

Lue lisää hulevesi-hankkeesta!


Vedenkorkeuksien muuttamismahdollisuuksia selvitetään Lahden Nastolassa

Entisen Nastolan alueella sijaitsevien Sala- ja Ruuhijärven ranta-asukkaat ovat pitkään kokeneet liiallisen kesäaikaisen vedenpinnan alenemisen ongelmaksi. Tarkoituksena on selvittää mahdollisuudet vähentää vedenpinnan liiallista alenemista kesäaikaan siten, että samalla ei kuitenkaan nosteta keskivedenkorkeutta haitallisesti. Molempien järvien pinnankorkeus määräytyy Immilänjoessa sijaitsevan luonnollisen pohjakynnyksen mukaan.
Selvitykseen on myönnetty rahoitusta Hämeen ELY-keskukselta.

Lue lisää Nastolan järviketjun vedenkorkeuden selvityshankkeesta

 


 

Vesijärvisäätiö käynnistää avustushaun

Vesijärvisäätiö järjestää ensimmäistä kertaa avoimen apurahahaun. Hakuaika on 16.1.-15.2.2017. Rahoitusta voi hakea pienimuotoisiin vesistökunnostuksiin ja vesiteemaisiin ympäristökasvatustoimiin säätiön toimialueella.
- Päätavoitteenamme on kannustaa kansalaisia ja yhdistyksiä omaehtoisiin kunnostuksiin ja luomaan toimintaa lasten ja nuorten pariin. Säätiön perustamisesta on ensi vuonna kulunut 10 vuotta ja sikälikin on mukava tuoda toimintaamme tätä kautta entistäkin kansalaislähtöisemmäksi, toteavat ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen ja viestintävastaava Irma Peltola.

Lue lisää täältä!

 


 

Tule vesistökunnostusseminaariin Lahteen 26.tammikuuta

Vesistökunnostusverkoston ensimmäinen talviseminaari pidetään Lahdessa Askonkadulla 26.1. Seminaarin toteuttavat Maa- ja kotitalousnaiset, Yhteisillä aalloilla -hanke, Päijät-Hämeen kalatalouskeskus, vesistökunnostusverkosto ja Vesijärvisäätiö. Seminaarin pääteemana on kansalaiset ja vesistökunnostus. Alustuksia on mm. kylärantojen kunnostusten käynnistämisestä, vesikasvien niittojen hyödyistä ja vastuullisesta kalastuksesta. Lisäksi tutustutaan samaan aikaan käynnissä oleviin pyydystalkoisiin.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Ilmoittautumiset 15.1. mennessä Syken koulutuskalenterin kautta. Sinne tulee myös seminaarin ohjelma!

Tilaa opas vesistökunnostuksista ja vesien hoidosta

Suomen ympäristökeskus jakaa kiinnostuneille "Rehevöityneen järven kunnostus ja hoito" -opasta. Tilaa oppaita itsellesi, yhdistyksellesi tai koulusi käyttöön. Tilaukset mielellään laatikoittain osoitteesta joonas.torronen@ymparisto.fi.


 

Hoitokalastuksessa jäätiin tavoitteesta

Vuoden 2016 hoitokalastukset ovat päättyneet. Särkikalan määrä Vesijärvessä on vähentynyt, joten asetettuun 200 tonnin hoitokalastustavoitteeseen on yhä hankalampaa päästä. Myös syksyn piileväkukinnat haittasivat jälleen pyyntiä. Tänä vuonna saalis jäikin noin puoleen tavoitteesta.
- Jatkossa on syytä ehkä tarkastella saalistavoitetta uudelleen, toteaa Ismo Malin Lahden ympäristöpalveluista.


Varainhankinnan uutisia

Päijät-Hämeen Jätehuolto on lahjoittanut tämän vuoden joulukorttirahat 500 euroa Vesijärven hyväksi. Vesijärvisäätiö kiittää yllätyksestä!

10.12. Vesijärvi oli esillä niin kauppakeskus Karismassa kuin Isku Areenalla Pelicansin järjestämässä Ladies Club Nightissa. Säätiö kiittää kumpaakin tahoa edustuspaikoista! Tapahtuminen yhteistuotto oli reilut 600 euroa.


Jouluisia lahjaideoita Vesijärven hyväksi

Onko osa joululahjoista vielä hankkimatta, tai tekeekö mielesi kääntää katse jo kohti uutta vuotta? Vinkkimme sinulle: Vesijärvi 2017 -kalentereita on yhä myynnissä! Pieni A5 kalenteri maksaa 15€ ja isompi A4 18€. Kalentereita löydät Sokokselta, Launeen ja Holman Prismoista, Ankkurin S-Marketista, matkakeskuksen Cafe Expressistä sekä kauppahallin Hallin Herkku ja Lahja -liikkeestä. Toimistoltakin kalenterin voi halutessaan noutaa, tai se voidaan lähettää sinulle suoraan kotiin. Huomaathan, että postittaessa emme voi taata kalenterin ehtimistä perille jouluksi. Kysy lisää anne-mari.raiha@vesijarvi.fi.

Jos seinäkalenterille ei ole tarvetta, kenties haluat ilahduttaa itseäsi tai läheistäsi Vesijärvi-kummiudella? Kummiksi pääset jo 40 euron vuosipanoksella, ja tukesi käytetään tärkeään vesistökunnostustyöhön. Jos liityt jouluaattoon mennessä, saat kaupan päälle valintasi mukaan joko Vesijärvi t-paidan tai kirjan. Kummiksi pääset liittymään täältä!

 

Mukavaa joulun odotusta!