Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje

Mainostoimisto Halo uudeksi päätukijaksi

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö on saanut uuden päätukijan, kun Mainostoimisto Halo Oy on allekirjoittanut sopimuksen Vesijärvisäätiön kanssa. Halo tulee vahvistamaan ja tuomaan uusia innovatiivisia malleja Vesijärven hyväksi tehtävään varainhankintatyöhön, erityisesti kampanjasuunnitteluun.
Mainostoimisto Halossa nähdään yhteistyö keinona vaikuttaa siihen, että yritykset ja yksityishenkilöt panostavat puhtaaseen luontoon lähellään ja samalla auttavat hyvien käytäntöjen leviämistä vesistöjen suojelussa.

- Vesijärven kunnostustyöhön osallistuminen on mittakaavassamme ainutlaatuinen pro bono -avaus. Meille merkittävän työn sijoittaminen on painavampi satsaus kuin suuremmille yrityksille rahallinen tuki puhtaiden järvien puolesta, kertoo Mikko Vänskä, yksi Mainostoimisto Halon kolmesta yrittäjäosakkaasta.

- Tärkeä vaikutin yhteistyölle oli se, että Vesijärvisäätiössä oltiin valmiita lähtemään haastaviinkin markkinointikonsepteihin sekä tosissaan käärimään hihat. Haluamme tarjota yrityksille ja yksityishenkilöille hauskan ja mielekkään tavan osallistua konkreettisesti Vesijärven kunnostamiseen ja samalla viedä johtavaa suomalaista osaamista vesistöjen kunnostamisesta maailmalle, Vänskä jatkaa.

Yhteyspäällikkö Anu Isojärvi Vesijärvisäätiöltä odottaa innoissaan yhteistyötä ja sen tuloksia.
- Toivomme uusia avauksia varainhankinnan kehittämiseen. Halon kanssa käydyissä keskusteluissa on löytynyt tuoreita ideoita ja toimintatapoja, joita lähdetään nyt edistämään, toteaa Anu Isojärvi.

Lue lisää!


Muita varainhankinnan uutisia

Kuljetusliike Helokivi Oy on Vesijärven uusi Vellamo-tukija. Tuki kohdennetaan Paimelanlahden hoitotyöhön.

MTK Häme tukee Vesijärveä Vesku-diplomilla.

Päijät-Hämeen Poliisiyhdistyksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi Etelä-Hämeen Poliisiyhdistys on lahjoittanut säätiölle 300 euroa.

Pelicans on lahjoittanut messupaikan Ladies Club Night -tapahtumaan. Myös Kauppakeskus Karisma on lahjoittanut myyntipaikan säätiölle.

Vesijärvi kiittää!

Vesijärvi-työtä tukee lukuisa joukko yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Tutustu tukijoihimme täällä!


Talviniittojen suunnittelu vauhdissa

Vesijärvellä suunnitellaan parhaillaan järviruo’on koneellista talviniittoa. Talviniittoja kokeiltiin viime talvena ensimmäisen kerran laajemmassa mitassa. Jos jääolosuhteet sen sallivat, tulevana talvena on jälleen tarkoitus niittää järviruokoa jään päältä. Talviniitto vähentää ranta-alueilla lahoavan ylivuotisen ruo’on määrää. Erityisesti pitkällä aikavälillä talviniitolla pyritään ehkäisemään ruokoturpeen muodostumista, joka lahtialueilla johtaa umpeenkasvuun eli ruovikoiden muuttumiseen maa-alueiksi. Talviniitto voi myös parantaa veden kiertoa tiheällä ruovikkoalueella ja ehkäistä hajuhaittoja. Sen sijaan ravinteista suurin osa on talvella ruovikon juuristossa. Linnuston kannalta tärkeillä alueilla tavoitteena on ylläpitää ruovikkoalueiden monimuotoisuutta.

Koneellisista niitoista tulee aina tehdä ilmoitus ELY-keskukseen. Niitot tehdään ELY-keskuksen lausunnon mukaisesti. Myös vesialueen omistajiin ollaan yhteydessä asioiden sopimiseksi ennen niittoa. Urakka kilpailutetaan, ja ennen niittoa tarvitaan vielä myös vahva jääkansi.

Talviniitot toteutetaan osana Ympäristöministeriön osarahoittamaa VHS-hanketta (Vesienhoitosuunnitelmien tavoitteiden tukeminen). Hankkeen tiivistelmään voit tutustua tästä!

Lisätiedot: vesistöasiantuntija Mirva Ketola, mirva.ketola@vesijarvi.fi tai 044 9735137


Vesijärvessä yli tuhat merkittyä kalaa

Vesijärven kalamerkintäprojekti on jatkunut kesän ja syksyn hoitokalastuksissa Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalakorttivaroista myöntämän rahoituksen turvin. Tähän mennessä Vesijärvellä Enonselän ja Paimelanlahden alueella on merkitty noin 280 kuhaa, 420 lahnaa ja 450 särkeä. Merkinnät jatkuvat edelleen ja tutkimus jatkuu niin kauan kuin merkittyjä kaloja on elossa, joten merkkipalautuksia kaivataan vielä vuosia eteenpäin. Merkintätiedot kirjautuvat luonnonvarakeskuksen järjestelmään, josta ne aikanaan haetaan tulosten raportointia varten.
Lue lisää!

Merkattu kala

Keltainen merkki erottuu selkeästi kuhan selästä.


Yhteisillä vesillä -blogi avaa toimintaa ja tutkimusta

Vesistöjen hoito vaatii paljon käsiä ja monenlaista osaamista. Tutustu osaan toimijoista ja heidän työhönsä blogikirjoitusten kautta tai lue asiantuntijoiden pohdintaa vesienhoitomenetelmistä!

Viimeisimmät Vesijärvi-blogit ovat:

 


Tulevia tapahtumia

10.12. Karisman joulu, kauppakeskus Karisma, säätiö on paikalla klo 10-17

10.12. Lahden Pelicans Ladies Club- tapahtuma ISKU –areenalla. Tapahtuma alkaa 1,5h ennen ottelua eli klo 15:30.

13.-16.12. klo 18-21 Särkikalaillat Asikkalassa

Yhteisillä aalloilla -hankkeen suositut särkiruokaillat jatkuvat tällä kertaa Asikkalassa. Kolmen tunnin iltakurssilla valmistetaan - ja lopuksi tietysti nautitaan, särjestä valmistettu kalaruokateria. Maksuttomat kurssit vetää Vesijärvisäätiön kala-asiantuntija Ilkka Vesikko.

Kurssin päätteeksi nautitaan kalasta Hollola
Lopuksi syödään itse tehdyt särkiruoat. Kuva kevään kurssi-illasta Hollolasta.

Paikkana on Koulutuskeskus Salpauksen kalanjalostusluokka (Laurellintie 55, Mummola). Ilmoittautumiset anne-mari.raiha@vesijarvi.fi tai 044 313 2868.


Joko Sinulla on Vesijärvi 2017 -seinäkalenteri?

Katso myyntipaikat täältä ja hanki kalenteri itsellesi tai lahjaksi. Pienempi koko maksaa 15 euroa ja isompi 18 euroa. Tuotto tietysti ohjataan Vesijärven ja seudun muiden järvien hyväksi.