Valokuva:Lasse Tuominen

Puhtaan Vesijärven uutiskirje


Noutokala teki kauppansa

Kalannoutoa

Paimelan uimarannalla Hollolassa kävi iltapäivällä vilske. Aamulla lasketun nuotan saalis on veneessä parin sadan kilon astioissa ja se siirtyy nopeaan tahtiin kalaa noutavien sankoihin ja muovikasseihin. Saaliin noutoajankohta ja -paikka on saatu tiedoksi sähköpostiviestillä vajaata tuntia aiemmin.

Liity hoitokalastussaaliin noutolistalle tästä.

Lue lisää!

 


 

Vesijärvi 2017 kalenterit ovat täällä!

Vesijärvi kalenteri 2017

Ensimmäinen erä upeita Vesijärvi-seinäkalentereita on juuri saapunut painosta. Voit saada Vesijärven maisemat seinällesi koko vuodeksi 15 eurolla. Kalentereita on pian myynnissä Lahden Sokoksella, kauppahallin Hallin Herkku ja Lahja -myymälässä sekä matkakeskuksessa toimivassa Cafe Expressissä. Hae omasi! Lyhyt esittelyvideo on katsottavissa täältä.

Halutessasi voit myös tilata kalenterin suoraan kotiin kannettuna, jolloin hintaan lisätään laskutus- ja lähetyskuluja 3 euroa. Tilauksen voi tehdä sähköpostilla, anne-mari.raiha@vesijarvi.fi

Myynnistä syntyvä tuotto käytetään Vesijärven hyväksi.

Haluaisitko Sinä ottaa myyntiin Vesijärvi-kalenteria? Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Anuun, anu.isojarvi@vesijarvi.fi.

Lue lisää! 

Tule mukaan ympäristökasvattajien verkostoon

Päijät- ja Kanta-Hämeen ympäristökasvattajilla on yhteinen matalan kynnyksen verkosto. Jos ympäristötietoisuuden ja ympäristökasvatuksen edistäminen kiinnostavat, voit helposti liittyä verkostoon kirjautumalla Facebook-ryhmään Ympäristökasvatus Päijät- ja Kanta-Hämeessä.

Verkostossa on mukana varhaiskasvatuksen väkeä, opettajia, järjestöjen ja monien eri organisaatioiden edustajia sekä yksittäisiä, ympäristökasvatuksesta kiinnostuneita henkilöitä. Verkosto on avoin erilaisille toimijoille.

Verkostolla on ollut kaksi koko päivän koulutusta tämän vuoden aikana. Koulutuspäiviin on sisältynyt ajankohtaisia ympäristökasvatusasioita sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Verkoston tavoitteena on levittää hyviä käytänteitä sekä tietoa niistä koko Hämeessä. Esimerkiksi lokakuun verkostotapaamisessa käytiin tutustumassa Hämeenlinnassa Solvikin metsäeskariin. Päivän aikana pääsi myös piipahtamaan Lahden kaupungin ympäristöneuvonta-auto Kaislaan. Kaisla toimii ympäristökasvatuksen apuna – liikkuvana luontokouluna. Opettaja voi hurauttaa autolla vaikka järven rantaan ja oppilaat voivat tutustua järviympäristöön monenlaisia ympäristötutkimusvälineitä hyödyntäen. Kaikkea ei tarvitse itse kantaa mukana. www.ekopaku.fi

Facebook-ryhmässä on tavoitteena välittää tietoa tulevista ympäristökasvatuskoulutuksista, kampanjoista, uusista materiaaleista tai kertoa meneillään olevista kehittämishankkeista. Sivulle saa mielellään laittaa ideoita tai vaikka kysymyksiä, jos jokin asia askarruttaa. Ajatuksena on myös, että verkoston kautta voisi löytää yhteistyökumppaneita juuri itseään kiinnostaviin juttuihin.

Seuraava verkoston tapaaminen on suunnitteilla alkukevääseen. Tarkempaa tietoa asiasta löytyy myöhemmin Facebookista. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:
Päivi Sieppi
Ympäristöneuvontapäällikkö, Lahden kaupunki
paivi.sieppi(a)lahti.fi


 

Retkellä Lammin vesitutkimuspisteellä

Asikkalan, Padasjoen ja Sysmän 4H-yhdistysten toiminnanjohtajat ja henkilöstöä kävi tutustumassa Lammin biologisen aseman tiedepolkuun. Reilun kahden kilometrin reitillä erityisesti opastaulujen QR-koodit ja niiden hyödyntäminen kasvien tunnistamisessa. Myös toiminnallinen vesitutkimuspiste Pääjärven rannalla tuntui toisenkin vierailun arvoiselta.

Vesitutkimuspisteellä mitattiin Lammin biologisen tutkimusaseman Tiina Tulosen ohjauksessa näkösyvyys ja lämpötila. Lisäksi tutustuttiin vesikiikariin, jolla voi havainnoida vedenalta esimerkiksi pohjaeläimiä tai vesikasveja sekä itse tehtyyn näytteenottolaitteeseen, jolla vesinäytteen saa helposti vaikkapa metrin syvyydestä.

Näkösyvyys- ja lämpötilatiedot lähetettiin Järviwikiin. Erityisen palkitsevaa oli lopuksi käydä katsomassa www.jarviwiki.fi järjestelmään tallentuneet mittaustiedot ja verrata niitä aiempiin.

Saattaapa olla, että Järviwikiin ilmestyy ensi kesänä 4H-nuorten ylläpitämiä seurantapisteitä!

vesitutkimus
Mittaustulokset lähetettiin saman tien nettiin.


 

Vesijärvi messuilla ja tapahtumissa

Vesijärvisäätiö on mukana omalla toiminnallisella osastollaan alla olevissa tapahtumissa. Luvassa on mm. kalanheittoa koriin, arpajaisia ja tietenkin tietoa Vesijärvestä! Tapahtumissa on myös myynnissä Vesijärvi 2017 –kalentereita.

5.-6.11. Kätevä&Tekevä –messut Lahden messukeskuksessa

10.12. Karisman joulu, kauppakeskus Karisma, säätiö on paikalla klo 10-17

10.12. Lahden Pelicans Ladies Club- tapahtuma ISKU –areenalla. Tapahtuma alkaa 1,5h ennen ottelua eli klo 15:30.

 


 

 

Muita tapahtumia:

Sisä-Suomen kalatalousryhmä järjestää 1.11. klo 17.30 alkaen Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia –seminaarin Asikkalassa Aurinkovuoren koululla. Katso ohjelma täältä.

Kiinnostaako tutkimus ja uusi tieto? 15.11. klo 9-14 vietetään jälleen Lahden tiedepäivää Fellmanniassa. Tutustu rinnakkaisten seminaarien ohjelmiin tästä.