Valokuva:Lasse Tuominen

 

Puhtaan Vesijärven uutiskirje

Automaattiset mittausasemat tarkensivat Vesijärven ojastoseurantaa

Ida-Maria Määtän juuri valmistuneen gradu-työn mukaan jatkuvatoimiset mittarit soveltuvat hyvin maataloudesta peräisin olevan ravinnekuormituksen mittaamiseen. Määttä kokosi gradussan yhteen Lahden ympäristöpalveluiden keräämän useampivuotisen mittausaineiston Myllyojalta, Haritunjoelta ja Purailanviepältä. Mittaustiheys oli kerran tunnissa.

Lue lisää tästä!Vesijärven laskeutusaltaat ja kosteikot kartoituksessa

Kesän ja syksyn aikana on kartoitettu Vesijärven valuma-alueen laskeutusaltaat ja kosteikot. Niiden tulo- ja lähtöuomista otettiin vesinäytteet ja samalla selvitettiin altaisiin kertyneen lietteen määrää ja tyhjennystarvetta. Myös patorakenteiden kunto kartoitettiin. Aiemmin keväällä korjattiin Upilan ojan kosteikon murtunut pato ja nyt Kytyänojan altaan suuri settipato.

Lue lisää!Siika solahti Joutjärveen

Lahden Joutjärven kalakanta kasvoi yhdellä uudella kalalajilla, kun järveen istutettiin 3 000 siian poikasta. Istukkaiden pituus oli keskimäärin noin 12 senttiä ja paino 11 grammaa. Saalis- ja saantikelpoisiksi ne kasvavat kolmessa vuodessa.

- Joutjärvi näyttää erinomaiselta järveltä järvisiialle. Ruokaa ja rauhaa on riittämiin, totesi istukkaat järvelle kasvattanut ja tuonut Aatos Kusmin Havulohi Oy:stä.

Istutettavat siiat olivat järvisiikaa, jonka odotetaan myös lisääntyvän järvessä. Siiat matkasivat Lahteen Leivonmäellä olevalta kalankasvattamolta.

– Päinvastoin kuin planktonsiika, järvisiika pystyy varmasti myös lisääntymään Joutjärvessä, Kusmin arvioi.

Istutusten kustannuksista vastasivat Vesijärvisäätiö ja Lahden kaupunki. Tarkoituksena on jatkaa siikojen istutusta myös ensi vuonna. Mikäli siikaistutukset osoittautuvat Joutjärvessä tuloksellisiksi, voi Joutjärvestä jatkossa saada jalokaloja esimerkiksi pilkillä, pienillä uistimilla tai jopa perhokalastusvälinein. Verkkokalastukseen ei lupia tulla jatkossakaan myymään vesialueen pienen koon takia. Tavoitteena on kehittää Joutjärveä lähikalastuskohteena ja tarjota kaupunkilaisille harrastusmahdollisuuksia.

Tutustuminen Joutjärveen alkaa!


 

Vesijärvi-viikolla 25 tapahtumaa

Ensimmäinen Vesijärven oma nimikkoviikko vietettiin elokuussa sangen vaihtelevissa säissä. Tapahtumia viikolla oli peräti 25 sekä yhteistyökumppaneiden että säätiön järjestämiä.

Useassa Vesijärvi-viikon tapahtumassa kiersi keräyslipas ja arpajaisiakin pidettiin. Yhteistuotto oli 1108,90 euroa.

Palaa vielä viikon tunnelmiin tapahtumista koostetun videon myötä! Ensi vuonna uudelleen.

Sydämelliset kiitokset kaikille, niin tapahtumien järjestäjille
kuin yleisölle!

 


 

Särkiruokaa Lahden suurkeittiöihin

Hoitokalastetun Vesijärven särjen hyödyntäminen elintarvikkeena otti ison harppauksen eteenpäin, kun Lahden Ateria on päättänyt ottaa ruokalistoilleen särkipihvit. Syyskuun lopulla maisteltiin pihvejä ennakkoon Jalkarannan monitoimitalossa ja Salpausselän kuntoutussairaalassa. Hyviltä maistuivat!

Lue lisää!Särjen fileointi -kisa muistutti, että paikallinen kala on myös vastuullista ruokaa

Vastuullisuusviestissä 2016 pyöräiltiin kotimaisen ja paikallisen ruoan käytön edistämiseksi julkisissa hankinnoissa. Yhteisillä aalloilla -hanke ja Vesijärvisäätiö tempaisivat särjen puolesta järjestämällä Päijät-Hämeen etapin alkuun opastusta ja leikkimielisen kisan särjen fileoinnissa.

Vastuullisuusviestin Päijät-Hämeen osuudesta vastasivat Yhteisillä aalloilla -hanke ja MTK Häme.Varainhankinnan uutisia

Caravan -messuilla 16.-18.9. riitti kävijöitä. Vesijärven hyväksi tuottoa kertyi yhteensä 1028,40 euroa. Arpajaisten pääpalkinnon voitti Sanna Nurkka, onnittelut hänelle!

Lahden torilla pidetyssä Ympäristökylässä 22.9. myytiin arpoja ja Vesijärvi-aiheisia tuotteita yhteensä 218 euron edestä.

Viihdy vapaalla -messuilla 24.-25.9. tuottoa saatiin 457,85 euroa.

MPY Palvelut & Green Disposal Riihimäki ovat lahjoittaneet Vesijärvisäätiölle uuden Lenovon kannettavan työaseman, jonka arvo on arvo 309,95€.

Kauppakeskus Karisma on antanut Vesijärvisäätiön käyttöön edustuspaikan päiväksi Kauppakeskus Karismasta joulukuussa. Paikan arvo on 250,00€.

Vesijärvi kiittää!

 


 

Tulevia tapahtumia

Tutkijoiden yö perjantaina 30.9.

4.10. Päijät-Hämeen ympäristökasvattajien verkostotapaaminen Hämeenlinnassa

5.-6.11. Kätevä&Tekevä -messut Lahden messukeskuksessa. Säätiön messuohjelma julkaistaan puhdasvesijarvi.fi:n tapahtumakalenterissa lähiaikoina, joten pysy kuulolla!