Puhtaan Vesijärven uutiskirjeEnonselällä runsaasti kuhaa, isoa ahventa ja kuoretta

Kevään ja kesän koekalastusten perusteella Enonselän kuhakannalle kuuluu hyvää, sillä nuoria kuhia on nyt runsaasti. Syvänteellä kuoreen määrät ovat edelleen suuret. Petokalojen pyynnissä kannattaisi nyt käyttää malttia, sillä ne ovat tehokkaita kuoreiden pyytäjiä. Runsas kuorekanta lisää sinilevien esiintymisriskiä, koska ne verottavat puolestaan eläinplanktonia, joka käyttää ravintonaan leviä.

Lue lisää

Koekalstusta
Koekalastusta Enonselällä. Kuva:Jukka Ruuhijörvi, LukeUpilan patorakenne on taas kunnossa

Upilanojassa sijaitsevan laskeutusaltaan vuotava patorakenne korjattiin heinäkuun alussa.

Lue lisää


 

"Meillä on jotain yhteistä

Kolmas Vesijärvi-ohjelma kattaa vuodet 2016-18

Vesijärven osalta hoitotoimenpiteiden painopisteitä ovat edelleen Enonselän hapetus, hoitokalastuksen intensiteetin nostaminen Vesijärven käyttö- ja hoitosuunnitelman edellyttämälle tasolle sekä maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimet. Myös Enonselän hulevesikuormituksen vähentämiseen panostetaan entistä enemmän. Näiden rinnalla haetaan aktiivisesti myös uusia välineitä vesien hoitoon. Lisäksi viestinnän rooli yleistä vesienhoitomyönteistä ilmapiiriä tukevana toimintana on merkittävä.

- Jatkossa tulee olemaan entistä suurempi tarve sille, että löydetään paikallisia toimijoita, jotka aktiivisesti ovat mukana toteuttamassa toimenpiteitä. Tätä voidaan edistää esimerkiksi viestinnällä, yhteisellä toimenpiteiden suunnittelulla sekä jakamalla avustuksia Vesijärviohjelman toteuttamiseen paikallistasolla, sanoo ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.

Lue lisää

Lahden ympäristöpalvelujen, Hollolan kunnan ja Päijät-hämeen kalatalouskeskuksen kanssa koottu "Vesijärven ja läheisten pienten järvien hoitoa palveleva toiminta vuosina 2016–2018" -ohjelma on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.Unkarin presidentti Vesijärvellä

Vesijärvisäätiö oli mukana Unkarin presidentin Janos Aderin vierailulla Vesijärvelle 15.6. Presidentti osallistui suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin Sibeliustalossa ja halusi hyödyntää matkansa tutustumalla myös Vesijärven hoitoon. Unkarilaisten aloitteesta tehdyllä Vesijärvi-risteilyllä ympäristöasioista kiinnostuneelle presidentti Aderille kerrottiin järven tilasta ja toteutetuista kunnostustoimista. Risteilylle osallistuivat presidentti Aderin ja lahtelaisten isäntien lisäksi mm. suurlähettiläät Helsingistä ja Budapestista sekä muuta lähetystöjen henkilökuntaa. Intohimoiseksi kalamieheksi osoittautunut presidentti Ader vaikutti varsin tyytyväiseltä vierailun antiin.

Risteilyn aikana keskusteluissa sivuttiin myös mahdollista hankeyhteistyötä Vesijärven ja Balatonin toimijoiden välillä. Ajatus yhteistyöstä koettiin molemmin puolin hyödylliseksi ja asiaan palataan myöhemmin.


 

Varainhankintauutisia

Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy on lahjoittanut Vesijärvelle 1000 euroa ja jatkaan niin ollen jatkaa Vesku-diplomi-tukijana.

Kemppi Oy:n henkilöstön kesäpäivillä oli perinteiseen tapaan Vesijärvi hyvin esillä. Vesijärvi-tietovisaan vastanneiden kesken arvottiin EW Diven lahjoittama laitesukelluskokeilu, jonka voitti Mirella Andersson. Rantapallon koriinheittokisa ja paitamyynti tuottivat Vesijärven hyväksi 381 euroa.Ranta kuntoon -kuvakisa Instagramissa

Osta oma Ranta kuntoon t-paita, nappaa kuva ja lisää se Instagramiin käyttäen hashtagia #lahtivahti. Siten olet mukana kesän kuvakisassa. Palkintona arvotaan mm. sukellusopetustunti!

Ranta kuntoon t-paitojen myynti on hyvässä vauhdissa. Paitojen uusinpana myyntipaikkana on Ravintola Kunnantupa, ja piakkoin niitä on saatavilla myös Mediatalo ESAn Mediakulmassa, Aleksanterinkatu 10. Osta omasi!

baywatch paita

Tarkempaa tietoa paidoista sekä listan kaikista myyntipaikoista löydät nettisivuiltamme.


 

I Love Vesijärvi -kalenteri 2017

Onko arkistoissasi hienoja kuvia Vesijärvestä? Olisiko sinusta mahtavaa, jos vain kuvia lähettämällä voisit olla mukana tekemässä hyvää rakkaan järvemme hyvinvoinnin edistämiseksi? Jos näin on, nyt kannattaa laittaa parhaat otokset (max. 3 kpl / henkilö) sähköpostitse säätiön assistentille anne-mari.raiha@vesijarvi.fi.

Kokoamme parhaista kuvista ensi vuodelle kuvakalenterin, jonka myynnistä syntyvä tuotto käytetään lyhentämättömänä arvokkaaseen Vesijärvi-työhön. Aikaa kuvien lähettämiseen on sunnuntaihin 24.7. asti. Kaikkien kuvia lähettäneiden kesken arvotaan liput Vierumäen Flowpark -seikkailuhuvipuistoon!

Lue lisätiedot kalenterista täältä


Tulossa

26.7. klo 17.00 Pertti ”Petteri” Hietamies laulaa ja Heikki Mäkinen kertoo ajankohtaista Vesijärvi-asiaa Lahden matkustajasataman peräkonttikirppiksen yhteydessä.

6.8. klo 10-16. Kanavan laidalla -tapahtuman teemana Vääksyssä on kesäkala. Vesijärvisäätiön Yhteisillä aalloilla – hanke jakaa veden kirkkauden seurantaan näkösyvyyslevyjä ja esittelee Vääksynjoen ankeriasarkkua.

13.-21.8. Vesijärvi-viikolla on nyt yhteensä 17 tapahtumaa Studia Vesijärvestä kesäteatteriin ja kirpputorista jätevedenpuhdistamon toimintaan tutustumiseeen. Lisäätapahtumia on vielä tulossa! Lue lisää.

3.9. klo 15-18 Viitasammakko kutsuu!
Kesäkauden päätöstapahtuma Sylvojärven uusitulla uimarannalla lauantaina 3.9. klo 15-18. Pääjärjestäjinä Nastolaseura ja Nastolan maaseutu elinvoimaiseksi -hanke.