Uutiskirje

Tee kesän hyvä teko!

Tässä ne ovat, kesän rantauskottavimmat t-paidat. Hanki kahdellakympillä oma Vesijärvi Baywatch paitasi ja saata samalla itsesi ja ranta kuntoon.

Kun paita on päälläsi, nappaa kuva ja lataa se Instagramiin käyttäen hashtagia #lahtivahti. Osallistujien kesken arvotaan kivoja yllätyspalkintoja. Haasta mukaan myös kaverisi!

lahtivahti

Malleina Vesijärvisäätiön omat rantavahdit, vesistöasiantuntija Mirva Ketola, ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen ja kesäharjoittelijamme ympäristötekniikan opiskelija Annariina Keto.

Paitoja on myös upean punaisina! Katso muut paitamallit ja myyntipaikat nettisivuiltamme. Paitamyynnin koko tuotto menee tietysti Vesijärven ja alueen muiden vesien hoitoon.

Aloita lähijärvesi seuranta

Nyt on mainio mahdollisuus seurata järvesi tilaa näkösyvyyslevyn avulla. Alkuvuodesta pyydystalkoissa tehtiin sata näkösyvyyslevyä, jotka on tarkoitettu vaikkapa juuri sinun käyttöösi. Tässä olisi hyvä tilaisuus olla aktiivinen kansalainen!

Näkösyvyys kertoo veden kirkkaudesta, joka vaihtelee erityyppisissä järvissä. Jos seuraat avovesikauden tai kesän ajan näkösyvyyttä samasta paikasta, voit huomata sen muuttuvan esimerkiksi levien määrän lisääntyessä tai rankkasateiden jälkeen, jolloin valumavedet aiheuttavat samenemista. Levyjä on eri tapahtumissa jaettu jo reilut 20 kpl.

Seuraavan kerran levyjä on jaossa Asikkalan vesistöinfossa 16.6.  ja Vääksyn onkitapahtumassa 21.6. Voit kerätä tiedot ruutuvihkoon tai perustaa oman havaintopaikan Järviwikiin!

Otamme mielellämme myös mittaustuloksia vastaan! Kaikki saadut näkösyvyysarvot tuovat lisää tietoa järvien tilasta.

Lue levyn käyttöohjeet täältä!


Nyt ongelle!

Kesän mittaan Lahdessa ja Asikkalassa järjestetään tiistai-iltaisin perheiden ja nuorten lähikalastusiltoja klo 17.30-20. Tässä on mainio tapa viettää iltaa ja saada ammattilaisilta oppia kalojen narraamiseen! Järjestäjät tuovat paikalle onget ja syötit.

Seuraavat tapahtumat ovat:

21.6. Vääksyn vierasvenesatamassa Vesijärven puolella. Mukana myös Vesijärvisäätiö ja Yhteisillä aalloilla -hanke
28.6. Lahti, Niemi, Joutjoen suu, Niemen satama 
5.7. Vääksy, Kuotaan satama
12.7. Lahti, Pikku-Vesku
19.7. Vääksy, Enskalan luontopolku ja kanavan silta
17.8. klo 14-18 Lahti, Pikku-Vesijärvi, osana Vesijärvi-viikkoa

Järjestelyistä vastaavat Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön Päijät-Hämeen ohjaajat.
Lähikalastuspaikoista löydät lisätietoa ”Lahtelaisen kalastusoppaan” lopusta, jossa helposti saavutettavia kalapaikkoja on esitelty.

Hankerahaa Vesijärven hoitoon

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt Vesijärvisäätiölle avustuksen vuoden 2016 aikana tehtäviin Vesijärven hoitotoimenpiteisiin. Avustus on 60 % hankkeen kokonaiskustannuksista, mutta enintään 66 300 euroa. Hankkeessa kartoitetaan Vesijärven valuma-alueella tähän mennessä toteutetut vesiensuojelurakenteet. Samalla selvitetään kohteiden kunnostustarpeet ja toteutetaan tarvittaessa laskeutusaltaiden tyhjennykset tai patojen ja kynnysten vahvistaminen. Hankkeessa esimerkiksi korjataan Upilanojan kosteikon murtunut väliseinämä. Lisäksi hankkeessa seurataan Enonselän poikkeuksellisen suuren kuorekannan kehitystä, sekä hoitokalastetaan mm. särkeä ja lahnaa Hollolan vesillä.

Leader-ryhmät Etpähä ja Päijänne-Leader rahoittavat Järvikunnostusyhteistyön esiselvityshanketta, jonka tavoitteena on tunnustella suomalaisten, ruotsalaisten ja virolaisten järvikunnostustoimijoiden yhteistyövalmiuksia, sekä koota yhteinen hankekonsortio kokonaisvaltaisen vesienhoidon teemoihin liittyen. Tavoitteena on, että konsortion jäsenet hakevat ensi syksynä omilta Leader-toimintaryhmiltään rahoituksen Vesijärvisäätiön koordinoimaan hanke-kokonaisuuteen.

Lue lisää

Varainhankintauutisia

Lahden Messut Oy on uusi Vesijärvisäätiön Vellamo-tukija. Yhteistyösopimuksen myötä Vesijärvi tulee olemaan mukana monilla messuilla vuoden mittaan. Tervetuloa messuille, tavataan siellä!

Renor oy puolestaan jatkaa omaa Vellamo-tukijuuttaan.

Helmi Säästöpankki ja Padasjoen Säästöpankkisäätiö sekä Halton Marine ovat mukana Vesijärvi-työssä Vesku-diplomitason tukijoina.

 

Splash Games Water Festival

Viime lauantaina 11.6. Lahden maauimalassa järjestettiin ensimmäinen Splash Games Water Festival. Vaikka sää ei varsinaisesti suosinut, Tommy Rundgrenin ideoima ja tuottama vesiliikuntatapahtuma ei silti jättänyt ketään kylmäksi - oli sitten paikan päällä kilpailijana, esiintyjänä, järjestäjänä tai yleisönä. Vesijärvisäätiö oli menossa mukana, ja moni vierailikin päivän aikana teltallamme, joka toimi samalla tapahtuman info-pisteenä. Myynnissä oli uusia Vesijärvi Baywatch -paitoja, kirjoja ja taidetta. Kahdella eurolla pääsi osallistumaan parin kanssa hauskaan Splash -vesi-ilmapallokisaan. Jaoimme myös Vesijärvi-infoa, karkkeja ja Fazerin tarjoamia Alku -puuropaketteja.

Splashiin oli ilmainen sisäänpääsy, mutta portilla sai halutessaan lahjoittaa vapaavalintaisen pääsymaksun Vesijärven hyväksi. Tuottoa kertyi pääsymaksuista, tuotemyynnistä ja vesi-ilmapallokilpailusta kokonaisuudessaan 383,48€. Toivotaan, että Splashista muodostuu hauska perinne Lahden kesään - alku on ainakin varsin lupaava!

 

Merkkipäivälahjoitus

Vesijärvisäätiö on saanut Andritz Oy:n myyntipäällikkö Seppo Kiurulta 60-v. merkkipäivälahjoituksen. Juhlapäivän johdosta Vesijärven hyväksi kertyi yhteensä 570 euroa lahjoituksia.

 

Vesijärvi kiittää!

Tulossa!

16.6. Vesistöinfo Asikkalassa, katso lisätiedot täältä
21.6. Lähikalastusilta Vääksyssä vierasvenesatamassa Vesijärven puolella klo 17.30 - 20.00. Mukana myös Vesijärvisäätiö ja Yhteisillä aalloilla -hanke.

Vesijärvi-viikko 13.-21.8.

Kautta aikojen ensimmäistä Vesijärven nimikkoviikkoa vietetään monenlaisen tapahtuman ja touhun merkeissä. Tule mukaan tapahtumiin tai luo oma tapahtumasi Vesijärven hyväksi! Nyt tapahtumia on valmiina 14 ja lisää on tulossa!

Päivitämme säännöllisesti puhdasvesijarvi.fi:hin lisättyä Vesijärvi-viikon ohjelmistoa, ja lisäksi viikolla on Facebookissa oma tapahtumasivu. Sinne linkitetään kaikki mukana olevat tapahtumat, joten kannattaa seurata!

vj-viikko

 


päätukijalogot

msr ja yaLeader

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti