Uutiskirje

Avovesikauden seuranta- ja tutkimustoiminta vauhtiin

Varma kevään merkki Vesijärvellä on avovesikauden mittauslauttojen ilmestyminen järvelle sekä muun seuranta- ja tutkimustoiminnan vilkastuminen.

Mittauslauttoja on Vesijärvellä Enonsaaren kupeessa, Myllysaaren lähistöllä, Vähäselällä ja Paimelanlahdella. Lankiluodon ympärivuotisen mittaviitan toiminta on vielä pysähdyksissä talviaikana ilmenneiden ongelmien vuoksi, mutta sekin saataneen pian käyntiin.
Jatkuvatoimisia ojastoseurannan mittausasemia on käynnissä Purailanviepän kosteikon ylä- ja alapuolella sekä Myllyojalla. Haritunjoki on poistettu tilapäisesti, koska toukokuussa virtaus mittauspaikassa oli niin vuolas, että laite oli vaarassa irrota ja päätyä järveen. Myös Vesijärven ojanäytekierrokset on saatu hyvään vauhtiin.

Mittausasemien tuloksia on nähtävissä http://www.luodedata.fi/ld4/dbform.php?y=vesijarvi&lang=fi ja tietoa veden laadusta Lahden ympäristöpalveluiden sivuilta.

Apulaisprofessori Tom Jilbertin ryhmä kerää ensi viikosta alkaen sedimenttinäytteitä Vesijärvestä. Hänen tavoitteenaan on mm. saada lisävalaistusta Vesijärven fosforikierron mekanismeihin ja erityisesti sedimentin merkitykseen fosforin kierrossa. Kenttätyötiimissä on Jilbertin lisäksi jatko-opiskelija Sami Jokinen Turun yliopistosta ja opiskelija-avustaja Anni Jylhä-Vuorio, Helsingin yliopistosta. Lue lisää blogista.

Kesän aikana Vesijärvellä selvitetään myös pohjaeläinten ja eläinplanktonin määriä sekä kalakantoja. Jäämme seuraamaan mm., ovatko petokalat löytäneet tiensä herkkupöytiiin, suurten kuoreparvien luo.

Lisätietoja:

ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen, heikki.makinen@vesijarvi.fi, puhhelin 040 5148513.

 

Haritunjoen tutkimukset käynnissä

Haritunjoen sivu-uomilla aloitettiin huhti-toukokuun vaihteessa vesinäytteenotto, jonka tarkoituksena on selvittää, minne ravinteita pidättäviä rakenteita kannattaisi sijoittaa, jotta niillä saavutettaisiin paras teho. Ympäristöministeriön ja Vesijärvisäätiön varoin on mahdollista toteuttaa 3-6 ravinteita pidättävää rakennetta. Huhtikuun lopussa virtaamat Haritunjoessa olivat suuret, mutta toukokuun alussa alkanut lämmin sateeton jakso alensi nopeasti virtaamia etenkin pienimmissä uomissa. Näytteenotto jatkuu uusien sateiden myötä. Suunnittelu etenee kesäkuussa yhteistyössä viljelijöiden kanssa. Tavoitteena on löytää noin 10 kohdetta, joista valitaan sopivimmat hankkeessa toteutettaviksi.

Lue lisää Ajankohtaista -uutisesta. Hankkeen sivun löydät täältä.

Jos sinulla on sopiva kohde, ota yhteyttä vesistöasiantuntija Mirva Ketolaanmirva.ketola@vesijarvi.fi tai
puhelimitse 044 973 5137.

Virojoen kalataloudellinen kunnostus valmistui

Vesijärven Lahdenpohjaan laskevan Virojoen kunnostusta on taas jatkettu näin toukokuussa. Ensin kohteessa ahkeroivat Koulutuskeskus Salpauksen ympäristö- ja luontoalan opiskelijat kahdesti, ja viime lauantaina 14.5. järjestettiin kaikille avoin talkookunnostuspäivä.

Lue lisää Yhteisillä vesillä -blogista!

 


 

virojoki

Varainhankintauutisia

LähiTapiola Vellamo päätukijaksi

Vesijärvi on saanut uuden Ahti-tason päätukijan, kun LähiTapiola Vellamo allekirjoitti kolmivuotisen sopimuksen säätiön kanssa.

Liiketoimintajohtaja Jukka Ruhberg toteaa LähiTapiola Vellamon olevan paikallinen toimija ja haluavan olla vahvasti mukana vaikuttamassa lähiseudun hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

-   Haluamme, että arvokas vesistö säilyy ja paranee entisestään tarjoten alueen asukkaille ja matkailijoille mitä moninaisempia virkistys- ja harrastusmahdollisuuksia, Ruhberg jatkaa.

Katso kaikki Ahti-päätukijat tästä.

Vesijärvi kiittää!

Digitaalinen toimintaympäristö ja cleantech esillä päätukijatapaamisessa

Vesijärvisäätiön päätukijat kokoontuivat keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia Vesijärven tilan lisäksi yhteisöllisyydestä, digitalisaatiosta, maineen merkityksestä ja suomalaisen cleantech-osaamisen esillä olosta ja tavoitteista  Rion olympialaisissa. Kiinnostavista alustuksista vastasivat päätoimittaja Perttu Kauppinen Etelä-Suomen Sanomista, toimitusjohtaja Jouni Heinonen Pohjoisranta Burson-Marstelleristä ja viestintäjohtaja Jyrki Kemppainen Suomen olympiakomiteasta.

Mediatalo Esan isännöimä iltapäivä päättyi kierrokseen painotalon puolella, jossa parhaillaan valmistui seuraavan päivän Hollolan Sanomat.

Hämeen vesien suojeluvinkit -vihkonen

Yhteisillä aalloilla –hanke on tuottanut Hämeen vesien suojeluvinkit –opasvihkosen, jossa on kaikille sopivia vinkkejä siitä, miten voit vaikuttaa myönteisesti lähivesiesi tilaan. Opas on muokattu järviluontoon sopivaksi Itämeri-viestijöiden tekemästä vihkosta. Opasta jaetaan mm. kesän tapahtumissa, mutta nettiversion voit lukea jo alta. Klikkaa ja lue!

Hämeen vesien opas

 

Kiinnostavatko vesiin liittyvät asiat? Seuraa vesiaiheista blogia.

Blogissa on viimeksi julkaistu tekstejä sedimenttitutkimuksesta ja kalaston merkityksestä levien esiintymiseen. Tutustu tästä!

blogi

Vääksyssä ankeriaita näytillä vaelluskalapäivänä

Vesijärven kalastusalue yhteistyökumppaneineen järjestää maailman vaelluskalapäivänä 21.5. ankeriasarkun koentanäytöksen Vääksynjoen padolla. Pienimuotoisen tapahtuman tarkoituksena on mm. tarjota kiinnostuneille mahdollisuus nähdä ankeriasarkun toimintaperiaate käytännössä, sekä kertoa viimeisimmmät tiedot uhanalaisesta lajista.

Lue tarkemmat tiedot näytöksestä tapahtumakalenteristamme!

ankeriaat rysässä

Tulevia tapahtumia!

21.5. Ankeriasarkun esittely Vääksyssä, kts. yllä.
25.5. klo 17 Hollolan vesistöinfo, kunnanviraston Hollola-salissa
11.6. Vesijärvisäätiö on mukana Lahden maauimalassa järjestettävässä Splash Water Games Festival -tapahtumassa. 
16.6. Vesistöasiaa Vääksyssä, klo 17 alkaen. Ohjelmassa mm. Sisä-Suomen Kalatalousryhmän toiminnan esittely ja tietoa vesienhoidosta ja seurannasta Asikkalassa. Tilaisuus pidetään OP Järvi-Hämeen tiloissa.


päätukijalogot

msr ja ya

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti