Uutiskirje

Kylämarkkinoilla myös vesistöasiaa

Vesien seuranta, hoito ja särkikala ovat esillä kahden osaston voimin huomisilla Päijät-Hämeen kylämarkkinoilla Lahden satamassa.

Vesijärvisäätiön Yhteisillä aalloilla -hanke esittelee vesien näkösvyvyyden seurantaan tarkoitettuja Secchi-levyjä, opastaa niiden käytössä ja jakaa niitä seurannasta kiinnostuneille. Näkösyvyys vaihtelee erilaisissa järvissä, mutta kun näkösyvyyttä mittaa samasta paikasta, voi vaihtelu kertoa osaltaan rehevöitymisestä. Mitatut tulokset toivotaan ilmoitettavan säätiölle kesän lopussa.

Viileän veden aikaan näkösyvyys on parempi, koska levää on yleensä vähemmän. Voimakkaat sateet taas tuovat mukanaan maa-ainesta, joka samentaa tilapäisesti näkösyvyyttä. Jos kiinnostuit kansalaisseurannasta, piipahda osastolla 25B.

Levy on myös helppo tehdä itse: ota esimerkiksi valkoinen muovisangon kansi, poraa keskelle reikä narua ja painoa varten. Käytä mielellään uppoavaa narua.

Särki on nyt tosi in!

Vesijärvisäätiön osaston vieressä Lahden Kalaveikkojen Eero Mäki esittelee särjen perkausta. Häneltä voi napata mukaan särjen käytön reseptivihkon monistuskulujen hintaan eli kahdella eurolla. Vihkosessa on mukana mm. juuri Sitran ravinnekierratyksen ideakilpailussa innovaatiopalkinnon saaneen Särkifoodin särkiruokaohjeita. Särkifoodin vetäjä on muuten syntyjään Hollolan poikia (Lue lisää: http://yhteisillavesilla.blogspot.fi/2016_02_01_archive.html)

Kerran tunnissa tapahtuvien Eero Mäen särkiperkausesittelyjen jälkeen Vesijärvisäätiön Ilkka Vesikko ja Irma Peltola maistattavat korpilahtelaista JärkiSärki-säilykettä ruissipsin päällä. JärkiSärki on mukana vuoden elintarvikekilpailun finaalissa, joka ratkeaa 17. toukokuuta. Nopeimmat ehtivät huomenna maistamaan, miten hyvää särki on!

Nähdään kylämarkkinoilla, la 7.4. klo 9-15 Lahden matkustajasatamssa.

 

Lisätiedot: viestintävastaava Irma Peltola, 0405144958, Vesijärvisäätiö, irma.peltola(at)vesijarvi.fi

logot

msr ja ya

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti