Uutiskirje

Kesä tulossa ja niitot suunnitteluvaiheessa

Ensi kesänä on jälleen mahdollisuus tehdä kalastusalueen organisoimia vesikasvien niittoja, joiden kustannuksiin Vesijärvisäätiö Vesijärvi-ohjelman puitteissa osallistuu. Kesäniittojen alustavat kohdealueet on valittu vesienhoidollisin perustein. Ehdotelmakartat on lähetetty osakaskunnille kommentoitaviksi. Vesijärvisäätiö kattaa ohjelman mukaisten yleishyödyllisten niittojen niittokustannukset, mutta ruo’on keruuseen rannalta ja mahdolliseen pois kuljettamiseen toivotaan vesialueiden omistajien omaa panosta. Niittoja voidaan tehdä vain alueilla, joissa läjityspaikat ja niittojätteen keruun järjestäminen on etukäteen sovittu.

Talviniitot päättyivät jäiden haurastuessa maalis-huhtikuun vaihteessa. Suunnitelluista kohteista saatiin toteutettua osittain tai kokonaan 9 kpl. Osa kohteista oli jo pitkälle maatuneita, ja niiden niittämiseksi niittomenetelmää täytyy vielä kehittää. Myös sankka lumentulo vaikeutti niittoa alkuvaiheessa.


Haritunjoelle haetaan kunnostuskohteita

Haritunjoelle tai sen sivu-uomiin voidaan toteuttaa ympäristöministeriön ja Vesijärvisäätiön varoin 3-6 uudentyyppistä ravinteita pidättävää rakennetta. Mahdollisia ovat esimerkiksi erilaiset ojanpohjasuodattimet tai suodatinkasetit, jotka sisältävät hiekkaa sekä ravinteita sitovaa kemikaalia. Perinteisempiä kosteikkojakaan ei ole suljettu pois keinovalikoimista, vaan tavoitteena on valita kuhunkin kohteeseen paras menetelmä.

Lue aiheeseen liittyvä ajankohtainen uutinen täältä. Hankesivuun voit tutustua täältä.

Jos sinulla on sopiva kohde, ota yhteyttä vesistöasiantuntija Mirva Ketolaan, mirva.ketola@vesijarvi.fi tai
puhelimitse 044 973 5137.

Vesijärven kuorekannan runsaus puhutti tutkijoita

Vesijärvi-tutkijat ja vesien hoidosta vastaavat kokoontuivat Vesijärvisäätiöllä esittämään ajankohtaisia tuloksiaan sekä keskustelemaan Vesijärven hoidon suuntaviivoista ja tulevista tutkimustarpeista.

Kuorekanta Vesijärvellä oli vuonna 2015 viisinkertainen keskimääräiseen verrattuna. Kanta oli tiheydeltään jopa selvästi suurempi kuin 1980-luvun ennätysvuosina ennen Vesijärven kunnostustoimien aloittamista, biomassana määrä oli samaa luokkaa kuin 1980-luvulla. Kuorekanta on niin runsas, että se suurentaa sinileväkukintojen riskiä kesällä 2016. Ensi kesänä Helsingin yliopiston tutkijat seuraavat ennätyssuuren kuorekannan kohtaloa ja ravintoverkkovaikutuksia kaikuluotauksella sekä eläinplanktontutkimuksella. Apulaisprofessori Tom Jilbert puolestaan paneutuu sedimentin ravinnekiertoon.

Kuoretta

Kuoreiden ja kalakannan merkitys Vesijärven tilaan ovat aiheina myös Kirsi Kuoppamäen, Matti Kotakorven ja Tommi Malinen blogeissa. Valokuva Mika Vinni.

Enonselän katsotaan pärjäävän jo yhtä vähemmällä hapettimella, joten yksi laite voitaisiin siirtää Enonsaaren syvänteeltä Paimelanlahdelle. Uutta paikkaa on käyty katsomassa ja asennusvalmius on laitteiston puolesta olemassa.

Suomen ympäristökeskuksessa SYKEssä kehitetyn VEMALA-mallin avulla voidaan arvioida Vesijärven fosforikuormitusta ja sen kehittymistä. Mallin avulla on laskettu skenaarioita, joissa on yhdistetty ilmastonmuutoksen ja erilaisten peltoviljelyn vesiensuojelutoimenpiteiden, kuten esim. tarkennetun ja kohdennetun lannoituksen, suorakylvön, suojavyöhykkeiden ja kerääjäkasvien vaikutusta. Eri skenaarioiden väliset erot ovat suuria ja ne osoittavat, miten vaikeaa ilmastonmuutoksen vaikutusta vesistöihin on mallintaa.

Tutkijakokouksia pidetään säätiöllä 3-4 kertaa vuodessa. Tällä kertaa mukana oli 18 henkilöä mm. Helsingin ja Jyväskylän yliopistoista, Luonnonvarakeskuksesta sekä Suomen ympäristökeskuksesta.

Lisätietoja: ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen, heikki.makinen@vesijarvi.fi, puh. 040 5148513.

 


Tunnustusta Vesijärvi-tutkijalle

Vajaa vuosi sitten Vesijärven talvilimnologiasta väitelleen FT Pauliina Salmen väitöskirjan yksi artikkeli on sijoittunut jaetulle kolmannelle sijalle kansainvälisen limnologijärjestön artikkelikilpailussa. Lue lisää

Vesijärvi onnittelee!

KalaFongauksen voittaja pyydysti 45 kalalajia

Päijät-Hämeen Kalatalouskeskuksen KalaFongaus 2015 –lajikalastuskilpailun voitti Tarmo Muuri Jyväskylästä 45 lajilla. Päijät-Hämeen paras oli Tuula Järvinen Heinolasta 30 lajilla. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 81 kalastajaa ja ilmoitettuja kalalajeja oli 55.

Lajeista yleisimpiä olivat ahven, hauki, lahna, salakka ja särki ovat odotetusti runsaasti edustettuna, mutta mukana on suhteellisen runsaasti myös harvinaisempia lajeja, kuten allikkosalakka (10), hietatokko (10), hopearuutana (9), mustatokko (6), mustatäplätokko (13) ja siloneula (9 kpl) ja vaskikala (1).

Vuoden 2016 kilpailu on jo käynnissä ja johtopaikkaa pidetään 16 lajilla. Ilmoittaudu mukaan! Seuraa kisaa blogissa http://kalafongaus.blogspot.fi ja Instagramissa https://www.instagram.com/kalafongaus/

Lisätiedot: Ilkka Vesikko, ilkka.vesikko@kalatalouskeskus.net, puh.045 1715544

Seuraa vesistöaiheista blogia

Yhteisillä vesillä –blogissa on kevään mittaan ollut mainioita tekstejä mm. hulevesien merkityksestä, kalakannoista ja tutkimuksen ja seurannan merkityksestä Vesijärven hoidossa.

Tiesitkö, että petokalat tuottavat ekosysteemipalveluja, eläinplanktonin määrällä voi olla suora yhteys sinilevien esiintymisiin ja Enonselällä laskettiin elokuussa 2015 olevan 167 miljoonaa kuoretta!

Lue täältä ja ota blogi seurantaan, niin saat tietää lisää!

Varainhankintauutisia

Vesijärvisäätiön varainhankinnassa on meneillään useita varainhankintaprojekteja. Suurelle yleisölle näkyvimmät ovat luonnollisesti tapahtumat, joihin Vesijärvisäätiö tulee tänä kuluvana vuonna osallistumaan aktiivisesti. Olemme mukana kuluvan vuoden aikana mm. useilla Lahden messuilla, Splash Water Games Festival – ulkoilmatapahtumassa sekä tietysti Vesijärvi-viikolla elokuussa, jolloin erilaisia tapahtumia ja aktiviteettia järjestetään Vesijärven ympärillä.

Lisätietoja: yhteyspäällikkö Anu Isojärvi, anu.isojarvi@vesijarvi.fi, puh. 040 512 3118.

Tulossa!

22.-24.4. Pihapiiri- puutarhamessut Lahden messukeskuksessa. Vesijärvisäätiön löydät E-hallista, paikalta E10. Tule vierailemaan osastollamme ja osallistumaan arvontaan, jossa jokainen arpa voittaa! Lisäksi osastollamme pääset Mini-Golfaamaan ja heittämään palloa koriin sekä ihastelemaan vesi-aiheista taidetta, jota voit halutessasi ostaa myös kotiin tai lahjaksi ystävälle. Tuotto arpajaisista ja taiteesta menee Vesijärven hyväksi!

7.5. Kylämarkkinat Lahden satamassa. Maistatamme särkeä ja esittelemme näkösyvyyslevyä, jolla voi seurata oman lähijärven tilaa. Viereisellä osastolla Lahden Kalaveikkojen Eero Mäki esittelee särjen käsittelyä.

25.5. klo 17. Hollolan vesistöilta valtuustosalissa. Tule kuulemaan miten Hollolan vesiä jatkossa hoidetaan. Yhteistyössä Hollolan kunta, Vesijärvisäätiö ja Yhteisillä aalloilla –hanke. Tarkempi ohjelma seuraavassa uutiskirjeessä!

Vesijärvi-viikko 2016

Kautta aikojen ensimmäinen Vesijärvi-viikko on 13.-21.8. Lahdessa, Hollolassa ja Asikkalassa!

Viikon toteutuksessa on jo mukana lukuisa joukko toimijoita eri kunnissa. Vielä ehdit loistavasti mukaan toteuttamaan viikkoa! 
Ota yhteyttä vesijarviviikko@vesijarvi.fi

 

Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy toukokuussa viikolla 20.  Muista myös I love Vesijärvi fb:ssä!

logot

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti