Uutiskirje

Vesijärven ulkoinen kuormitus on vähentynyt

Lahden seudun ympäristöpalveluiden ojastoseuranta kattaa lähes 30 Vesijärveen laskevaa uomaa. Vuodet 2008-2015 kattavan seurantatiedon mukaan Haritunjoki, Myllyoja ja Hammonjoki kuormittavat eniten Vesijärveä. Näiden uomien valuma-alueet ovat pinta-alaltaan suurimmat.

Kun vuosien 2008-2015 seuranta-arvoja verrataan vuosien 2002–2005 tasoon, ravinnekuormitus suhteessa pinta-alaan oli lasku-uomissa fosforin osalta keskimäärin 24 % alhaisempi ja typen osalta 4 % korkeampi. Kun otetaan huomioon lasku-uomien kuormitus, ilmaperäinen laskeuma ja rakennettujen alueiden hulevedet, kokonaiskuormitus on laskenut 2002–2005 tasosta sekä typen (-3,2 %) että fosforin (-11 %) osalta. Taustalla vaikuttavat jo toteutettujen vesiensuojelutoimenpiteiden lisäksi todennäköisesti muuttuneet maatalouden tuotantokäytännöt, mineraalilannoituksen vähentyminen sekä maatalousalueiden suojavyöhykkeiden perustaminen.

Hulevesien aiheuttama ravinnekuorma Vesijärveen on nykytiedon mukaan suurempi kuin aiemmin on arvioitu. Hulevedet kuormittavat erityisesti Enonselkää.

Lue lisää!

Vesijärvi-tutkijat koolla

Vesijärven hoidon ja tilan seurannassa on mukana merkittävä joukko tutkijoita eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Ryhmä kokoontuu pari kertaa vuodessa esittelemään uusimpia tuloksiaan ja keskustelemaan niiden merkityksestä Vesijärven hoidon suuntaamisessa. Tämän syksyn kokouksessa tutkijat tapasivat myös Vesijärvisäätiön hallituksen jäseniä.

Tilaisuudessa pohdittiin mm. sääolojen ja kasvaneen kuorekannan merkitystä syksyn myöhäisiin sinileväesiintymiiin sekä kuultiin Enonselän hapetuksen uusimmista tuloksista.

Kuntaliitokset vaikuttavat myös vesistöjen hoitoon

Lahden ja Nastolan kuntaliitoksen myötä Nastolan järvet tulevat myös Vesijärvi-ohjelman piiriin ja osaksi säätiön toiminta-aluetta. Ensimmäinen säätiön info-ilta yhdessä Lahden seudun ympäristöpalveluiden kanssa pidettiin Nastolassa lokakuun lopussa. Nastolassa puhuttivat erityisesti järvien alhaiset vedenpinnat. Lue lisää

Myös Hollolan ja Hämeenkosken kuntaliitos aiheuttaa muutoksia Vesijärven hoidon organisointiin. Hollola panostaa jatkossa oman ympäristötoimen kehittämiseen ja on purkanut ympäristöyhteistyösopimuksen Lahden seudun ympäristöpalveluiden kanssa. Tämän myötä isompi osa Vesijärven hoidon rahoituksesta tulee jatkossa kanavoitumaan Vesijärvisäätiön kautta.

Yhteisillä aalloilla -hanke tuo vesistötietoutta lähellesi

Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen vesistötoimijoiden yhteinen viestintähanke Yhteisillä aalloilla menestyi hyvin Hämeen ely-keskuksen hankehaussa. Maaseuturahastolle osoitetulle hankkeelle on näytetty vihreää valoa, vaikka lopullista hankepäätöstä ei ole teknisistä syistä vielä saatu.

Hankkeen tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoisuutta vesistöjen tilasta ja hoidosta viestinnän keinoin. Luvassa on mm. keskusteluiltoja, retkiä, demo-tapahtumia ja kalaruokailtoja. Hankkeen ensimmäinen yleisötilaisuus Päijät-Hämeessä oli Nastolan vesistöilta.

Kanta-Hämeessä hankkeen toiminnasta vastaavat Hämeen ammattikorkeakoulu ja Vanajavesikeskus ja Päijät-Hämeessä Vesijärvisäätiö. Säätiöllä hankkeessa työskentelevät viestintävastaava Irma Peltola ja päivän viikossa työpanoksella kala-asiantuntija Ilkka Vesikko.

yhteisillä aalloilla maaseuturahasto

Koulujen KalaPäivät tavoitti yli 2300 oppilasta

Alakoululaiset tutustuivat kaloihin ja ympäristöön neljän rastin kautta, joita olivat vesistöjen hoidosta kertova videorasti, perhonsidontarasti, lajikalastusta ja kalastusharrastusta käsittelevä piste sekä uhanalaisten ja elinvoimaisten kalalajien arvuuttelurasti.

KalaPäivistä vastasi Päijät-Hämeen kalatalouskeskus ja kierros tavoitti 12 alakoulua Lahdessa, Hollalassa ja Nastolassa. Oppilaita oli mukana 2336 ja opettajia 189.
- Kalastus on selkeästi vähentynyt nuorten keskuudessa, joten haluamme tuoda pientä lisäboostia perinteisen harrastuksen säilymiseksi jatkossakin. Koulukierrokset ovat helppo tapa nostaa esiin luontoasioita: luonnosta pitää voida nauttia, mutta samalla on hyvä muistaa vastuullisuus, kertoo Ilkka Vesikko.

Lue lisää kalatalouskeskuksen kuukausikirjeestä

kalapäivät

Hoitokalastus Vesijärvellä

Vesijärven hoitokalastukset ovat parhaillaan käynnissä, ja tähän mennessä vedestä on nostettu jo noin 82 tonnia vähäarvoista kalaa. Perinteisesti syysnuottaus on ollut tehokkain pyyntimenetelmä, mutta tänä syksynä piilevän runsaus on haitannut merkittävästi nuottausta. Lue aiheesta lisää täältä.


I Love Vesijärvi t-paitoja myynnissä Aleksanterinkadulla

Juuri nyt voit osoittaa tukesi Vesijärvelle ja noutaa oman I Love Vesijärvi t-paitasi Aleksanterinkadulle hiljattain avatusta pop up -liikkeestä hintaan 10 euroa. Myynnissä on hajakokoja naisille, miehille ja lapsille. Hanki vaikka pehmikkeeksi pukinkonttiin!

 

Varainhankinnan uutisia

  • Riistakeskus Laitialan järjestämä sorsajahti Vesijärven hyväksi kerrytti varoja Vesijärven hoitotyöhön yhteensä 2250 euroa.
  • Varavaltuutettu Marko Helin haastoi Nastolan vesistöillan jälkeen kunnanvaltuutetut tukemaan Vesijärvityötä. Lue Marko Helinin kannanotosta täältä.
  • Vesku-diplomi tukijoina jatkavat toisen kerran peräkkäin ST- Rakennus-Pelti Oy ja OP Järvi-Häme. Tämän hetkiset Vesijärven tukijayritykset näet tästä.

 

Vesijärvi kiittää lämpimästi!

ess
kemppi
teollisuusseura
hartwall
dna

fazer

järvimatkailu

lahti energia

oplahti aquakoiviston autoilme

lahti

hollolaasikkala
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti