Uutiskirje

Vesijärvelle ilmaantui paikallisia sinileväkukintoja

Alkukesän viileä ja tuulinen sää oli Vesijärven kannalta hyvä asia, koska veden viileys hidasti leväkasvua ja tuulet sekoittivat pinta- ja alusvettä tehokkaasti. A-klorofyllin määrät eri havaintopisteissä olivat alhaisia, eikä sinileviä ollut. Pohjanläheinen happipitoisuus pysyi hyvänä heinäkuulle asti, ja ensimmäinen hapetin oli tarpeen käynnistää vasta 3. heinäkuuta. Tilanne kuitenkin muuttui kesä-heinäkuun vaihteen hellejakson aikana, jolloin sinileväkukintoja havainnoitiin useammassa paikassa.

Vesijärven limnologiasta väitellyt tutkijatohtori Pauliina Salmi Jyväskylän yliopistosta arvelee, että nyt ilmenneet sinileväkukinnat ovat nopeita paikallisia kukintoja. Salmi vertasi useamman vuoden velvoitetarkkailutuloksia keskenään ja niiden perusteella kasviplanktonin määrät ovat viime kesinä olleet alhaisempia kuin 2000-luvulla keskimäärin.

- Viime vuosien vesinäytteissäkään eivät ravinnepitoisuudet ole nousseet, vaan ne ovat pysyneet pitkäaikaisen mediaanin alapuolella. Happitilanne on puolestaan parantunut. Vesijärven tila on kyllä menossa edelleen hyvään suuntaan, eikä pelkoa 1970-luvun tyyppisen tilan palaamisesta ole, sanoo Salmi.

Pauliina Salmi muistuttaa, että sinilevät viihtyvät korkeammissa lämpötiloissa kuin esimerkiksi piilevät. Veden lämmetessä muodostuu sopivat olosuhteet pintakukkivien kasviplanktonlajien runsastumiselle. Sinilevät hyötyvät myös pH:n noususta.

- Sinileville ihanteellista on kirkas, lämmin ja emäksinen vesi, jossa on riittävästi ravinteita. Nyt jo viilentynyt sää heikentää sinilevien lisääntymistä, ja on siis Vesijärven kannalta hyvä asia, Pauliina Salmi toteaa.

Levää

Sinilevää Sibeliustalon rannassa maanantaina. Yleisöhavaintoja sinilevistä on myös mm. Ankkurin rannasta ja Kalliolasta.

Voit seurata Vesijärven tilaa mittausasemien kautta www.puhdasvesijarvi.fi etusivulta kohdasta mittausasemat. Enonselän ja Myllysaaren osalta näkyvissä ovat happi-, lämpötila- ja a-klorofyllitilanne. Lankiluodon, Paimelanlahden ja Vähäselän asemat mittaavat myös sinileväpitoisuutta.

Katso levätilannetta Järvi-wikistä

Ajankohtaista levätilannetta voi seurata valtakunnallisen  Järvi-wiki -sivuston kautta. Voit  perustaa myös  oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja. Havainnot voi laittaa Havaintolähetti-palvelun kautta ilman rekisteröitymistä. Havaintolähetin kautta on mahdollista ilmoittaa sinilevätilanteen lisäksi veden lämpötila ja näkösyvyys. Havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. 
www.järviwiki.fi/havaintolahetti

 

 

Puroilanviepän kosteikkoalueen kunnostus alkoi

Hollolan Puroilanviepän allaskokonaisuutta kunnostetaan sen toiminnan parantamiseksi ja Vesijärven ulkoisen kuormituksen vähentämiseksi.

- Altaista tyhjennetään ravinnerikkaita sedimenttejä ja paikoitellen altaita madalletaan, jotta kosteikkoon kasvaisi ravinteita sitovaa vesikasvillisuutta, kertoo vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi Lahden seudun ympäristöpalveluista.

Purailanviepä kerää vetensä laajalta alueelta, eikä altaita voida tilanpuutteen vuoksi rakentaa riittävän suuriksi Purailanviepän ylivirtaamatilanteisiin. Sama ongelma on havaittu monissa muissakin kosteikkokohteissa eri puolilla Suomea. Tässä hankkeessa ylivirtaamatilanteiden aiheuttamia kapasiteetin ylityksiä pyritään välttämään rajoittamalla kosteikkoon ohjattavan veden määrää. Tulvatilanteissa osa vedestä menee jatkossa kosteikon ohi, mutta kosteikon lävitse virtaava vesi puhdistuu entistä tehokkaammin.

Lahden seudun ympäristöpalvelut on saanut työhön rahoitusta Hämeen ELY-keskukselta. Purailanviepä laskee Vesijärven Komonselälle ja se on yksi Vesijärveä eniten kuormittavista uomista. Alueelle on v. 2007 rakennettu laskeutusallaskokonaisuus, jonka ravinteidenpidätyskyvyssä on LSYP:n seurannassa havaittu tehostamismahdollisuuksia.

Kokonaiskustannusarvio on 11 200 euroa, josta ELY-keskuksen tuki kattaa puolet. Loput rahoituksesta kootaan talkootyöstä ja LSYPin omarahoituksena. Kunnostus toteututetaan tänä kesänä. Kohteen urakoitsijaksi on valittu Rantala Timber Oy.

 

Vesikasvien niitot alkavat heinä-elokuun vaihteessa

Vesikasvien niittoja tehdään tänäkin kesänä noin 40 hehtaarin alalla. Niittokohteet ovat ns. yleishyödyllisä kohteita. Niitot organisoi Vesijärven kalastusalue.

Lue lisää oheisesta linkistä.

 

"Vanhuus ei ole este harrastuksille, vaan ainoastaan hidaste"

Vesijärven ystävät ry ja yrittäjä Vesa Keronen tarjosivat hollolalaisen Palvelutalo Huilin asukkaille kalastusreissun Vesijärvelle 8.7. Porukan vetäjänä toimi kunto-ohjaaja Tuula Ukkonen. Sairastapausten yms. johdosta mukaan kelpuutettiin myös toiminnanjohtaja ja poika. Hyvä näin, sillä nuori miehenalku sai reissun ainoan kalan! Näpyjä, arviolta 0,5 - 3 kilon, oli useita, mutta ei saatu saalista ylös.

- Vaivoista ei tällä reissulla keskulteltu, vaan kaikilla oli hyvä fiilis. Tapasipa pari tuttuakin ja juteltiin vanhoista hyvistä ajoista, eikä dementiasta ollut tietoakaan, kertoo Risto Kauhala Vesijärven ystävistä.

Palvelutalo Huili tarjoaa asumispalveluita sekä erilaisia virikkeellisiä tilaisuuksia ja tapahtumia Hollolan ikääntyneille asukkaille Hollolan palvelutaloyhdistys Huili ry

 

Huilin vaki kalalla

Kuva:Risto Kauhala

Katso lisää kuvia retkeltä:
https://www.facebook.com/Vesijarvipuhtaaksi?fref=ts

 

Valokuvakilpailu jatkuu

Vesijärven kesän kuvakilpailun toinen viikon kuva on Mika Miettisen hieno otos "Kesälokki". Yllätyspalkinto on lähdössä kuvaajalle!

Kesälokki

Osallistu sinäkin kilpailuun lataamalla "Kesän paras päivä" -kuvasi Instagramiin aihetunnuksella #ilovevesijarvi tai #ilovevesijärvi. Kuvan on oltava julkinen, jotta se voidaan huomioida kilpailussa. Kilpailu jatkuu 9.8. asti!

Palkintoina ovat Samsung Galaxy TAB 4 10,1” 4G -tabletti DNA:n lahjoittamana. Voittajan mukaan nimetään myös yksi Vesijärven mittauslautoista.

Seuraa kilpailua myös I love Vesijärvi -fb:ssä.

Lue säännöt täältä ja ei kun kuvaamaan!

Tulevia tapahtumia:

12.8. Sataman laulut Lahden matkustajasatamassa

 • Pertti Petteri Hietamies ja Jorma Wessman laulattavat satamassa klo 18. alkaen. Vapaa pääsy.

15.8. Vesijärven Puuhapiknik Pikku-Veskulla klo 11-15

 • Vesijärven ystävät ry, Kariniemi-seura, Inspiksen nuoret ja Reippaan naiset järjestävät ilmaisen koko perheen tapahtuman.
 • Paljon erilaista tekemistä lapsille ja nuorille, kilpailuja, maalausta yms. Lapsille ilmainen piknik-ateria, muille hintaan 2 euroa. Pikavoittoarpoja, elävää musiikkia, Tavaratallista eurolla paljon tavaraa, ruletti, mölkky yms. Mato-ongintaa, onget ja madot paikalla, kaikki osallistujat palkitaan saaliin mukaan.
 • Viime vuonna paikalla oli noin 1000 henkilöä eli pistetään paremmaksi!

Joukolla mukaan Pikku-Veskulle!

 

16.8. Kaikkien aikojen ensimmäinen Ravintolapäivä-tapahtuma Vesijärven hyväksi

 • Leena Sorvalille Vesijärvi on sydämen asia! Niinpä hän laittaa sunnuntaina 16.8. pystyyn Ravintolapäivä-tapahtuman Vesijärven hyväksi. Mukkulan laiturilla Vesijärven äärellä syödään, kuunnellaan Salonkiorkesterin esityksiä ja nautitaan hyvästä seurasta klo 12-16.

  Tule mukaan järjestämään tapahtumaa! Ota yhteyttä suoraan Leena Sorvaliin puh. 0400 889 649, sähköposti leena.a.sorvali@gmail.com tai Vesijärvisäätiöön, irma.peltola@vesijarvi.fi

  Voit vaikka tehdä syötävää, tulla kantoavuksi ja auttaa tarjolle laitossa. Salonkiorkesterilta puuttuu vielä siirrettävä kosketinsoitin:)!
Tervetuloa herkuttelemaan Vesijärvi-ravintolaan!

 

Kuukauden kalaresepti

Nautitaan kesästä, vesistä ja veden antimista oheisen kalasoppareseptin myötä, joka on poimittu (mutta hivenen muokattu) Pro Kala ry:n sivuilta. Tatti-aikakin lähenee!


Tatti-kalakeitto

 • reilu litra sinteistä (ahvenista, kiiskistä ym. onkikaloista, joista sisälmykset ja kidukset poistettu) keitettyä siivilöityä lientä
 • 2 nippusipulia varsineen tai 1 purjo
 • 6-8 varhaisperunaa
 • noin 2 dl paloiteltuja herkkutatteja tai kantarelleja
 • ½-1 kesäkurpitsa
 • 300-400 g ahventa, kirjolohta tai muuta kalaa fileenä
 • suolaa, mustapippuria
 • 2-3 rkl pestokastiketta

Leikkaa auki viilletty ja huuhdottu purjo renkaiksi tai huuhdo ja viipaloi sipulit varsineen. Kuutioi perunat ja kesäkurpitsa. Puhdista ja paloittele tatit.

Lisää kiehuvaan liemeen sipulit, perunat ja sienet. Kypsennä noin 10 minuuttia. Lisää kesäkurpitsapalat ja viimeiseksi kalapalat ja sipulinvarsiviipaleet. Hauduta muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Lisää pestokastike keiton päälle vasta pöydässä joko kattilaan tai lautasille. Tarjoa keiton kanssa leipää.

Voit käyttää kalana myös esim. 100-150 g kylmäsavustettua kirjolohta tai purkillisen valutettuja savu- tai muita muikkuja. Lisää ne valmiiseen keittoon. Myös marinoidut kirjolohisuikaleet sopivat keittoon. Ne kypsyvät 3-4 minuutissa.

 

Oikein ihanaa kesää kaikille!

Puhdas Vesijärvi -uutiskirje ilmestyy taas elokuussa.

DNA
Koiviston Auto
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti