Uutiskirje

Viileä sää on pitänyt happitilanteen hyvänä koko Vesijärvellä

Alkukesän viileä ja tuulinen sää on ollut Vesijärven kannalta hyvä asia. Veden viileys hidastaa leväkasvua ja tuulet sekoittavat pinta- ja alusvettä tehokkaasti. A-klorofyllin määrä on alhainen, eikä sinileviä käytännössä ole.Tiettyjä eroja järven eri osissa kuitenkin on. Esimerkiksi Paimelanlahdella esiintyy muuta Vesijärveä korkeampia A-klorofylliarvoja.

- Happipitoisuus on säilynyt 7-8 milligrammassa vesilitraa kohti. Hapetuksen käynnistämisen raja-arvona on pidetty 4-5 mg, joten hapetusta ei ole tarvinnut käynnistää, kertoo ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.

Mäkisen mukaan veden sekoittuminen on kuitenkin lämmittänyt pohjan läheiset vesikerrokset ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämpimiksi, mikä voi vaikeuttaa happitilannetta myöhemmin kesällä.

Voit seurata Vesijärven tilaa mittausasemien kautta www.puhdasvesijarvi.fi etusivulta kohdasta mittausasemat. Enonselän ja Myllysaaren osalta näkyvissä ovat happi-, lämpötila- ja a-klorofyllitilanne. Lankiluodon, Paimelanlahden ja Vähäselän asemat mittaavat myös sinileväpitoisuutta.

Lisätiedot: ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen, heikki.makinen@vesijarvi.fi, puh. 040 5148 513

 

Ota kuva aiheesta "Kesän paras päivä!" ja osallistu kilpailuun!

Kesä ja vesi, uiminen, veneily, lasten vesileikit, piknik rannalla, saunominen, jäätelö satamassa, lavatanssit veden äärellä... Vesi on osa ihanaa kesäpäivää! Parhaita kesäpäivä voi olla myös useita!

Ikuista oma paras kesäpäiväsi, laita kuva Instagramiin ja olet mukana kuvakilpailussa Vesijärven hyväksi. Kilpailuun voi osallistua lataamalla ottamansa kuvan Instagramiin aihetunnuksella #ilovevesijarvi tai #ilovevesijärvi. Kuvan on oltava julkinen, jotta se voidaan huomioida kilpailussa. Kilpailuaikaa on 9.8. asti!

Palkintoina ovat Samsung Galaxy TAB 4 10,1” 4G -tabletti DNA:n lahjoittamana, ja voittajan mukaan nimetään yksi Vesijärven mittauslautoista!

Lisäksi arvomme osallistumispalkintoja viikoittain. Seuraa kilpailua myös I love Vesijärvi -fb:ssä, siellä näet jo ensimmäisen viikkokuvan,jonka otti Hanna Salminen.

Lue säännöt täältä ja sitten kuvaamaan!

Yhteislaulusta iloa!

Parisataa yhteislaulun ja Vesijärven ystävää kokoontui 11.6. laulamaan Lahden matkustajasataman makasiiniin. Kova tuuli ei sisällä haitannut ja väkeä oli paikalla vauvoista vaareihin ja mummoihin.

Vuoden Vesijärvi -kummi Pertti Hietamies säestäjänään hanuristi Jorma Wessman laulatti nyt satamassa toista kertaa. Lisää laulutuokioita on luvassa parin peräkonttikirppiksen yhteydessä heinäkuussa. Toinen varsinainen yhteislauluilta on 12.8. myös satamassa.

Hietamies ja viittojat

Sataman lauluissa opittiin myös viittomakieltä, kun Viittoen-kuoron johtaja Raija Lihr-Viikinniemi tulkkasi laluluja ja opasti yleisöä viittomaan.(kuva Ritva Hietamies)

 

Hankerahoitusta hoitoon ja seurantaan

Ympäristöministeriö on myöntänyt avustusta Pyhäjärvi-instituutin ja Vesijärvisäätiön yhteishankkeelle, jolla toteutetaan Vesienhoitosuunnitelmien tavoitteita Säkylän Pyhäjärvellä ja Lahden Vesijärvellä. Vesijärvellä painottuvat valuma-aluetoimenpiteet, talviniitot, hapetus ja seurannan kehittäminen.

Lue lisää!

 

Uusia tukijoita Vesijärvelle:

Henkilöstöpalveluyritys Barona on lähtenyt mukaan Vesku-diplomi-tukijaksi. Vesijärvi kiittää!

Jos sinileviä ilmestyy, niin kirjaa sinilevähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja. Omista havainnoista voi ilmoittaa Järwi-meriwikiin nyt myös Havaintolähetti-palvelun kautta ilman rekisteröitymistä. Havaintolähetin kautta on mahdollista ilmoittaa sinilevätilanteen lisäksi veden lämpötila ja näkösyvyys. Havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.

www.järviwiki.fi/havaintolahetti

Kalafongaus etenee - nyt onkimaan

Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen kalafongauskisaa johtaa edelleen nimimerkki Taimenmies. Lajeja hänellä on nyt koossa kolme lisää eli 36. Kisan viidennellä on lajeja pyydetty 25, joten ahkeria kalastajia löytyy. Jos kalalajin tunnistuksessa on ongelmia, apuja löytyy Kalaklinikan kautta.

Kuun vaihteen kalaruokaohje "Homeiset haukirullat" on jälleen peräisin Suomen Haukiseuran sivuilta. Katso lisää mainioita reseptejä tästä!

Homeiset haukirullat

Tarvikkeet:

Hauki
Aura-juustoa
Suolaa
Alumiinifoliota
Grilli- tms. tikkuja

Mieto avotuli tai grilli tai uuni

Valmistus:

Perkaa hauki nahattomaksi fileeksi. Vedä fileestä 4 -10 kpl koko fileen pituista suikaletta. Ohut ja korkea suikale on helpompi rullata. Pyöritä suikaleet rulliksi ja tökkää tikku läpi pitämään ryhtiä. Ripottele aavistus suolaa ja kohtuullinen nokare Aura-juustoa rullien päälle. Kääri rullat folioon ja polta, grillaa tai paista, kalustosta riippuen.
Kypsymisaika riippuu paistotavasta, rauhallisella tulella puolisen tuntia. ella n. 30 min. tekee tehtävänsä.

Tuloksena on hämmästyttävän maukasta kalaruokaa, mikäli sinihome-juusto kuuluu suosikkeihisi. Vähäisten komponenttien ja koteloidun, kuivumattoman rakenteen johdosta ruoka onnistuu myös kalareissun iltana. 

Kannattaa kokeilla myös muilla kalalajeilla tai juustolaaduilla!

DNA
Koiviston Auto
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti