Uutiskirje

Tervetuloa Hammonjoen kunnostustalkoisiin

Hammonjoella tehdään lohikaloille suoja- ja kutupaikkoja maanantaina 8.6 klo 9 alkaen. Myös talkoolaiset ovat tervetulleita tapahtumaan lapioimaan soraa yms.  Ensisijaisena tavoitteena on taimenkannan vahvistaminen Hammonjoessa, jolloin taimenia vaeltaisi jatkossa myös Vesijärveen entistä enemmän. Kunnostuksen järjestää Lahden seudun ympäristöpalvelut. Kivimateriaalit on kuljetettu jokivarteen jo talvella Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen ympäristötalkkareiden puolesta, jotka tulevat myös talkoopäivänä hommiin.

Talkoisiin osallistuminen tapahtuu omalla vastuulla ja mukaan kannattaa ottaa omia työvälineitä (sankoja, lapioita, rautakankia), koska järjestäjällä ei välttämättä ole tarjota välineitä kaikille osallistujille.

Uskilan kalastuskunta tarjoaa talkoolaisille pientä purtavaa!

Kunnostustyötä vetää Matti Kotakorpi Lahden seudun ympäristöpalveluista, mahdolliset kyselyt matti.kotakorpi(at)lahti.fi. 
Kunnostuskohteen sijainnin näet täältä. Autot saa parkkiin parhaiten tänne!

Tervetuloa!

Virtavesikunnostuksissa uomaan lisätyt kivet muodostavat kaloille suojapaikkoja virtaukselta ja saalistajilta
(kuva Matti Kotakorpi).

Toimittajat Vesijärvi-turneella

Ryhmä Maataloustoimittajat ry:n ja Ympäristötoimittajat ry:n jäseniä vietti päivän tutustumalla Vesijärvi-työhön. Päivän aikana kuultiin mm. kosteikoista, valumavesien kemiallisista käsittelyistä, järven hapetuksesta ja seurannasta, Vesijärvi-kummiudesta ja yritystukijan puheenvuoro.

Lisäksi nautittiin Vesijärven kylmäsavuhaukea ja kalakeittoa. Päivästä saatiin hyvää palautetta ja toive, että vastaavan tyyppinen tapahtuma voitaisiin järjestää vuosittain. Vesijärvi-risteilyllä oli mukana myös Vesijärvi-kummeja ja muuta yleisöä.

Kiitokset kumppaneille ja alustajille, erityisesti Vesijärven ystävät, Matjärven alajuoksun suojeluyhdistys, Riistakeskus Laitiala, Lahden seurakuntayhtymä, Fazer ja LSYP.

 

Vesijärvi yhdistää yrityksiä

Vesijärvisäätiön päätukijat kokoontuivat toukokuun alkupuolella kumppanitapaamiseen Fazer Myllylle. Tapaamiseen osallistui runsaslukuinen joukko yritysten edustajia, ja tilaisuuden henki oli erittäin positiivinen. On hienoa, että Vesijärven asiat ja verkostoituminen niiden ympärillä kiinnostaa päätukijoitamme!Myllyn katolta voi ihailla Vesijärveä!

Tilaisuuden paneelikeskustelussa todettiin mm., että Vesijärven ja alueen muiden järvien hoidon tukeminen on yrityksille kiitollinen tukikohde, koska kukaan ei pidä järven hoitoa turhana tai ole asiaa vastaan. Myös tulokset järven tilan kehityksestä myönteiseen suuntaan vahvistavat halua olla mukana Vesijärven tukijoukoissa. Ympäristöasioiden aito huomioon ottaminen, niin yritysten omassa toiminnassa kuin myös alihankkijoiden ja kumppaneiden osalta, on tänä päivänä osa yritysten arkea. Vesijärvi, kirkkaasti ykkönen! -slogan syntyi spontaanisti keskustelun lopuksi!

Ohjelmassa kuultiin myös Fazerin monipuolisesta ympäristövastuuohjelmasta. Baltic Sea Action Groupin asiamies Mathias Bergman kertoi työstä Itämeren hyväksi, ja ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen kävi läpi Vesijärven tilan ajankohtaiskatsauksen. Lisäksi tutustuttiin Fazer Myllyyn.


Tutkimusuutisia

 

Väitös Vesijärven talvilimnologiasta

Vesijärven talvilimnologiaa Vesijärvisäätiön apurahan turvin tutkineen FM Pauliina Salmen väitöstilaisuus on huomenna perjantaina Lammin biologisella asemalla. Jyväskylän yliopiston akvaattisten tieteiden alaan kuuluvan työn otsikko on ”Effects of mechanical mixing on lake water quality, with special emphasis on under-ice phytoplankton" eli Sekoitushapetuksen vaikutukset järven vedenlaatuun ja erityisesti kasviplanktonin jäänalaiseen kehitykseen.

Lue tutkimuksen yhteenveto tästä! Väitöstilaisuus on englanninkielinen.
Tervetuloa kuulemaan.


Säätiö myönsi määrärahat kahteen Vesijärvi-tutkimukseen

 

Vesijärvisäätiö on myöntänyt kaksi tutkimusmäärärahaa. FT Kirsi Kuoppamäelle myönnettiin 18 000 euroa aiheeseen ”Vesijärven planktonyhteisön merkitys järven tilan kannalta”. Lue lisää täältä.

MMM Tommi Malinen puolestaan sai 16200 euroa ”Vesijärven Enonselän ulapan kalayhteisö kesällä 2015” kalastotutkimukseen. Molemmat työskentelevät Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksella. Lue lisää!

 

Vuosiapurahat vesialan tutkimukseen

Suomen kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto myönsi tänä vuonna kaksi kokovuotista työskentelyapurahaa tutkimukseen. Kokovuotisen 24 000 euron apurahan saivat lahtelaiset Mari Dahl ja Maija Jylhä-Ollila. FM Mari Dahlin väitöskirjatyö Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselle käsittelee sedimenttien jätevesiperäisiä orgaanisia haitta-aineita. FM Maija Jylhä-Ollilan aiheena puolestaan on tekopohjaveden muodostamisen pitkäaikaisvaikutukset. Hänen väitöskirjatyönsä kuuluu Aalto-yliopiston insinööritieteiden alaan.

Kalafongauksessa kärjellä hurja määrä lajeja!

Päijät-Hämeen kalatalouskeksuksen kalafongauskisassa kärjessä olevalla nimimerkki Taimenmiehellä on koossa jo 33 lajia. Nyt kesän mittaan kannattaa lähteä kalaan ja tehdä oma fongausennätys!

Toukokuun kalaruokaohje kalamurekepihvit on peräisin Suomen Haukiseuran sivuilta. Katso lisää seuran mainioita reseptejä tästä!

Kalamurekepihvit

Tarvikkeet:

n. 500 g raakana jauhettua ruodotonta haukea, ahventa tai muuta kalaa
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutio
1-2 kananmunaa
1 dl kermaa tai smetanaa
0.5-1 tl suolaa (suolaa tulee myös taikinan liemikuutiosta)
musta/valkopippuria, 1-2 dl hienonnettua persiljaa, tilliä tai ruohosipulia

Valmistus:

Tee pannulla paksu sidostaikina voista, jauhoista, vedestä ja kalaliemikuutiosta. Kypsennä jonkin aikaa ja jäähdytä vähän. Vatkaa muna(t) kermaan. Yhdistä kaikki ainekset hyvin. Paista pihvit suhteellisen alhaisella lämmöllä voissa tai voi/oliiviöljyseoksessa.

Tähän ohjeeseen kannattaa käyttää oikeaa voita ja oikeaa kermaa eikä mitään kevytkorvikkeita. Kalafileiden jauhaminen sauvasekoittimella onnistuu parhaiten kun kerma ja muna(t) ovat mukana.

Tulossa

Sataman laulut –yhteislaulutilaisuus 11.6.

Vesijärven kummi Petteri Hietamies kumppaninaan hanuristi Jorma Wessman laulattaa meitä kaikkia Lahden matkustajasatamassa torstaina 11.6. klo 18 alkaen. Paikalla on myynnissä I love Vesijärvi –tuotteita.

Laita kalenteriin myös elokuun yhteislauluilta, joka on keskiviikkona 12.8.

 

Järvikalapäivä siirtyy elokuulle

Perinteinen kesäkuun alun Hollolan Siikaniemessä pidetty Järvikalapäivä järjestetään lauantaina 22. elokuuta. Seuraa ohjelmailmoittelua lähempänä ajankohtaa!

Koiviston Auto
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti