Vesijärven tilan avoveden mittauskausi käynnistyi perjantaina

Vesijärvelle tulee täksi kesäksi  kuusi mittausasemaa. Järven tilan seuranta on perusta hoidon suunnittelulle ja toteutukselle. Mittausasemien vienti järvelle alkoi viime viikolla ja nyt kaikki lautat ovat paikoillaan.

Käy katsomassa mittaustietoja

Mittausasemien tuottamat tiedot ovat kaikkien luettavissa. Ne päivittyvät Lahden kaupungin nettisivuille joka päivä klo 12. Linkki data-sivulle löytyy ”Asuminen ja ympäristö” -valikosta ympäristön suojelun alta ja on myös linkkinä alla. Data tulee esille piakkoin myös Puhdas Vesijärvi -sivustolle.

Alla olevasta linkistä pääset suoraan datapalveluun:

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/382F5D78002C113DC2257DEB0037FA4E

Mittauslautta vesilleAsennus

Järvellä

Lahden seudun ympäristöpalvelut siirsi ja asensi lautat paikoilleen. Järvellä mittauslautat on merkitty keltamustilla lipuilla (kuvat Juha Paavola).

Lue lisää!

Hapetuksen tulokset edelleen lupaavia

Hapetuksen seurantaryhmä kokoontui maaliskuun loppupuolella. Ryhmässä keskusteltiin laajasti Enonselän tilasta ja hoidosta. Edelleen näyttää siltä, että hapetuksen vaikutukset ovat pääosin myönteisiä. Tutkija Tommi Malinen Helsingin yliopistosta kertoi, että viime syksyn luotauksissa  Myllysaaren syvänteeltä ei havaittu pohjan huonosta tilasta kertovaa metaanin kuplintaa, toisin kuin aikaisempina vuosina. Myllysaaren syvänne on ollut Enonselän huonoimmassa kunnossa olevia alueita, koska kaupungin jätevedet johdettiin sen lähelle aina 1970-luvun puoliväliin asti.

Enonselän tilaan ja hapetuksen hyödyllisyyteen vaikuttaa voimakkaasti järven ulkopuolelta tuleva kuormitus. Ryhmä keskusteli mahdollisen sulfaattikuormituksen vaikutuksista Enonselän tilaan. Julkisuudessa jo esillä olleiden riskien lisäksi huolta aiheuttivat tutkimustulokset, joiden mukaan sulfaatin myötä lisääntyy myös uhka elohopean vapautumisesta Enonselän veteen.   Ryhmän näkemys oli, että jos Vesijärven valuma-alueella syntyy jatkossa uusia merkittäviä sulfaattikuormitusvirtoja, olisi Porvoonjoki selvästi paras vaihtoehto niiden suuntaamiselle. Joessa ja meressä sulfaatilla ei ole samanlaisia haittavaikutuksia kuin järvissä.

Hapetuksen seuranryhmään kuuluvat vaihtelevalla kokoonpanolla mm. professorit Kalevi Salonen ja Jukka Horppila, yliopistonlehtori Anne Ojala, tutkijat Jukka Ruuhijärvi ja Pauliina Salmi, vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin, vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, toimitusjohtaja Erkki Saarijärvi, toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko ja ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.

Ison osakaskunnan perustamista Paimelanlahdelle ja Vähäselälle selvitetään

Paimelanlahdella ja Vähäselällä on pidetty viime syksynä ja nyt keväällä tilaisuudet, joissa on keskusteltu vesialueiden yhteisomistuksen mahdollisuuksista alueella. Etuja olisivat mm. vesialueilla toteutettavien hoitotoimenpiteiden, kuten niittojen, hoitokalastuksen ja hapetuksen helpompi toteuttaminen sekä kalakantojen hoidon ja kalastusmahdollisuuksien paraneminen. Vesialueella tehtäviä hoitotoimia on tällä hetkellä hankala toteuttaa, koska omistajia on toistasataa ja kaikilta tarvittaisiin suostumus.
Kiinnostusta asiaan on, joten seuraavaksi selvitetään yksityisten vesialueiden omistajien ja yhteisten vesialueiden osakkaiden halukkuutta lähteä mukaan muodostamaan uutta isoa osakaskuntaa alueelle.

Lue lisää täältä. Tutustu yleisötilaisuuksien asiantuntijoiden esityksiin.

Uusia tukijoita

Vesijärvi kiittää!


Lähetä kortti tai kirjoita kirje! 

Heidi Pakarinen -postimerkit ja -kortit suosittuja

Lahden Postimerkkikerhon ja Vesijärvisäätiön tuottamat Heidi Pakarinen -postimerkki ja -kortti julkistettiin 7.4. Trion postissa, jossa ensimmäinen erä myytiin loppuun saman tien. Heidin faneja oli paikalla pääkaupunkiseutua myöten.

Merkkejä ja kortteja voi edelleen ostaa mm. sataman Käsityökauppa Ulpukasta, Sibeliustalon myymälästä, Heidi Pakarisen keikoilta sekä tapahtumista, joissa Vesijärvisäätiö on mukana. Tuotolla kunnostamme Vesijärveä!

Katso merkki ja kortti täältä.

Monet kiitokset Heidi ja Lahden Postimerkkikerho!


Lyhyesti:

Vesijärvi-apulaisprofessuuriin 23 hakijaa

Helsingin yliopistolle sijoitettavaan akvaattisten biogeokemiallisten kiertojen apulaisprofessorin tehtävään haki 23 henkilöä. Viisivuotinen määräaikainen professuuri on Vesijärvisäätiön ja yliopiston yhteinen ja se täytetään nyt ensimmäisen kerran. Vesijärvisäätiötä edustaa valintaa valmistelevassa 8-henkisessä työryhmässä ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.
Lue lisää apulaisprofessuurista!


Koko Vesijärven ojastoseurannat LSYPin hoidettaviksi

Tästä keväästä myös Asikkalan kunnan ojastoseurannat Vesijärveen valuvien ojien osalta siirtyvät Lahden seudun ympäristöpalveluiden vastuulle. Tärkeimmistä Vesijärveen laskevista ojista otetaan vesinäytteet kuormituksen arvioimiseksi kaksi kertaa vuodessa ylivirtaamien aikaan eli syksyisin ja keväisin. Lisäksi Haritunjoessa, Myllyojassa ja Purailanviepässä on käytössä automaattinen ja jatkuvatoiminen seuranta.Seurattavia ojia on Vesijärvellä yhteensä vajaa kolmekymmentä.

 

Lahden Seudun Omakotiyhdistys ja Vesijärvisäätiö yhteistyöhön

Lahden Seudun Omakotiyhdistys ry ja Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ovat sopineet toiminnallisesta yhteistyöstä, joka kattaa vuorovaikutteisen sähköisen viestinnän, tapauskohtaiset yhteisesiintymiset messuilla ja yhteiset tapahtumat.

Lue omakotiyhdistyksen toiminnasta!

 

KalaFongauskin siirtyi avovesiaikaan

Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen fongauskisa etenee. Parhaalla on koossa jo 17  lajia ja Top 5:een tarvitaan 10 eri kalalajia. Nyt onget esiin ja mukaan pyytämään ja oppimaan kalojen tunnistamista. Lue lisää  www.kalafongaus.fi
Kalakuvia on nyt myös Instagramissa.

World Water Forum 2015 kokosi maailman vesialan asiantuntijat

Maailman suurin vesialan tapahtuma World Water Forum järjestettiin 12. – 17.4. seitsemättä kertaa. Kolmen vuoden välein pidettävää tapahtumaa isännöi tällä kertaa Etelä-Korean Daegu. Vesifoorumiin kokoontui vesialan asiantuntijoita yli 150 maasta keskustelemaan kiinnostavista vesien hoitoon ja vesihuoltoon liittyvistä teemoista.

Vesijärvisäätiö oli mukana World Water Forumissa kolmatta kertaa. Säätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen osallistui kahteen Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n järjestämään pyöreän pöydän keskusteluun, joissa käsiteltiin kokemuksia ja näkemyksiä eri toimijoiden yhteistyöstä vesien hoidossa. Vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin LSYP:stä puolestaan seurasi mm. ilmastonmuutokseen vastaamiseen, vesihuoltoon sekä veden tilan ja laadun seurantaan liittyviä tilaisuuksia. Vesifoorumi tarjosi myös runsaasti uusia näkemyksiä mm. maan tiivistymisen ja pintavalunnan lisääntymisen haitallisista ympäristövaikutuksista.

Tuliko katiskasta pikkukaloja?

Pikkukalojen umpiointi on vanha ja tuttu tapa säilöä kalaa. Lisää mukaan eksoottisempia mausteita, niin pääset aivan uuteen makumaailmaan. Kokonainen valmisateria syntyy, kun laitat purkkiin riisiä tai vihanneksia. Heidi Khelifin ohje alla.

PURKKIKALA

1 kg kalaa, pikkukalat käyvät mainiosti
n. 1-2 dl ketsuppia tai tomaattipyreetä
n. 1 dl öljyä
n. 2-3 sipulia paloiteltuna
suolaa, sitruunapippuria, valkopippuria, tilliä

Yllä olevaan perusohjeeseen voit lisätä mitä vain, esim. valkosipulia, oliiveja, kapriksia, chiliä, pekonia. Erilaisilla mausteilla siitä saa halutessaan vaikkapa aasialaisen, meksikolaisen tai italialaisen version. Voit lisätä mukaan mitä tahansa mistä pidät!  Jos lisäät vihanneksia ja/tai riisiä/ohraa, on purkissa valmis ateria. Riisiä/ohraa varten tule lisätä niiden vaatima nestemäärä.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja lusikoi seos puhtaisiin lasitölkkeihin. Jätä purkit pari kolme senttiä vajaiksi, jottei sisältö pursua ulos kypsymisen aikana. Kierrä kannet lujasti kiinni ja laita purkit ritilälle kylmään uuniin. Laita uuniin asteita noin 125 C ja anna muhia 4- 5 tuntia. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa tai kellarissa. 

Säilyy hyvin pitempäänkin, jos malttaa olla syömättä!

 

Tulevia tapahtumia

28.4. klo 17.30 Enonselkä-ilta Tiedekahvila Fellmanniassa

  • Voit lähettää asiantuntijoille etukäteen kysymyksiä Enonselkää tai koko Vesijärveä koskien www.facebook.com/vesijarvi tai info@vesijarvi.fi

5.5. klo 17.00 Lintu-ilta satamassa

  • Tule tutustumaan lintuihin ja ympäristöjärjestöjen toimintaan

20.5. klo 8.30-19.00 Valtakunnallisen kalastuspäivän päätapahtuma Pikku-Vesijärvellä!

Tervetuloa!

PS. Suunnitteletko tapahtumaa, joka liittyy alueen vesistöihin? Voit lähettää tapahtumasi tiedot  www.puhdasvesijarvi.fi etusivun tapahtumakalenteriin!

Koiviston AutoLahti Energia
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti