Kesän sääolot vaikuttivat Vesijärveen

Kylmä alkukesä ja lämmin loppukesä näkyivät myös Vesijärven tilassa. Enonselällä hapetuksen ansiosta happi riitti, mutta mm. Paimelanlahdella oli hankalampaa. Veden poikkeuksellinen kirkkaus puolestaan ihastutti järvellä liikkuvia. Lue ohjelmajohtaja Heikki Mäkisen yhteenveto Vesijärven kesän 2014 tilasta tästä.

Työtjärven syvänteen happitilanne oli heinäkuussa huono

Lämpimät säät aiheuttivat happitilanteen heikkenemisen Työjärvellä. Lue lisää Melli-hankkeen sivuilta.

Keskustelutilaisuus 18.9. klo 17.30 Paimelan koululla

Olisiko aika järkevöittää Paimelanlahden ja Vähäselän vesialueiden omistusrakennetta?

Paimelanlahden ja Vähäselän noin 700 hehtaarin vesialueilla on toistasataa omistajaa. Alueet ovat Vesijärven pahiten rehevöityneitä ja mm. fosforin pitoisuudet ovat 1,5-2 kertaa muuta Vesijärveä korkeammat. Vesialueella tehtäviin kunnostuksiin tarvitaan aina omistajien lupa, kaikkien yli sadan. Jos alueella olisi yksi tai esimerkiksi muutamia yhteisiä vesialueita, saataisiin mm. niitot ja hoitokalastukset käyntiin. Myös kalastus alueella helpottuisi.

Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan! Tilaisuuden kutsu ohessa.

Lisätietoa Puhdas Vesijärvi-sivustolta.

Enonselän talvisen sekoitushapetuksen tuloksia 

Pienikokoisten levien suhtautuminen hapetukseen

Talvesta 2009–2010 lähtien käynnissä olleen Enonselän sekoitushapetuksen tavoitteena on pitää syvänteiden vesi hapekkaana ja siten vähentää ravinteiden purkautumista sedimentistä. Jos ravinteet pysyvät sedimentissä, levien määrän pitäisi vähentyä. Riskinä kuitenkin on, että jäänalainen sekoitushapetus nostaisikin pohjasta niin runsaasti ravinteita, että levien kasvu lisääntyisi.

Journal of Plankton Research -sarjassa julkaistussa osatutkimuksessa selvitettiin jäänalaisen sekoitushapetuksen vaikutuksia bakteereiden sekä vastaavan kokoisten levien esiintymiseen. Tulosten mukaan jäänalainen sekoitushapetus ei merkittävästi lisää tai vähennä bakteereiden ja pienten levien määrää, vaan vaikuttaa pikemminkin niiden lajikoostumukseen. Vuosina, jolloin sekoitushapetus oli käynnissä, syvänteiden bakteerimassa oli kuitenkin hieman vähäisempi verrattuna tilanteeseen ilman sekoitushapetusta, sillä hapellisessa vedessä bakteerit olivat pienempiä kuin hapettomassa. Sekoitushapetuksen aikana esiintyi myös enemmän pienikokoista levätyyppiä, joka sietää huonoja valaistusolosuhteita hyvin.

Merkittävä havainto oli, että pienten levien massa kohosi suureksi jo jään alla. Vastaavasti myös bakteerien massa kasvoi, mutta koska niiden massa oli suurempi kuin pienten levien, niiden on täytynyt saada valtaosa ravinnostaan isommista levistä, joita tullaan tarkastelemaan myöhemmin.

Julkaisu on osa Pauliina Salmen väitöskirjatyötä, jota Vesijärvisäätiö on tukenut.

Lisätietoja: Pauliina Salmi, 050 53879, pauliina.u.m.salmi(at)jyu.fi

 

Koiviston Autosta uusi päätukijayritys

Vesijärvisäätiön päätukijajoukkoon tuli uusi yritys, kun Koiviston Auto solmi kolmivuotisen Ahti-päätukijasopimuksen elokuun lopulla. Lue lisää tästä!

Vesijärvi kiittää Koiviston Autoa,

ja myös muita Ahti-päätukijoita: DNA, Fazer, Hartwall, Kemppi, L-Fashion Group, Lahden Järvimatkailu, Lahden Teollisuusseura, Lahti Aqua, Lahti Energia, Mainostoimisto Ilme, Mediatalo ESA ja Päijät-Hämeen Osuuspankki.

 

Sinäkin voit tukea Vesijärven hoitotyötä

Kolmen euron hintaisia Vesijärvi-arpoja voi vielä ostaa mm. Lahden Jazz-torilta tulevana viikonloppuna, matkustajasataman Käsityökauppa Ulpukasta,Taidemuseolta, Historiallisella museolta ja Hiihtomuseolta ja 27.9. Launeen koulun Vesijärvi-teemapäiviltä. Arpojen myyyntiaika päättyy 30.9. Hyvät palkinnot ja varat hyvään tarkoitukseen!

Vesijärvisäätiö on yksi 23. yhteisöstä, jonka Osuuskauppa Hämeenmaa on valinnut Kannustajat-ohjelmansa tukikohteeksi tänä vuonna. Hämeenmaan asiakasomistajajäsenet saavat päättää, miten paljon kukin yhteisö saa tukirahapotista. Anna äänesi Vesijärvisäätiölle, niin jokainen ääni tuo lisää varoja Vesijärven hoitotyöhön!  Lue lisää tästä ja toimi!

 

Vesijärvisäätiö on mukana etsimässä uusia hulevesien hallinnan ratkaisuja

Lahden hulevesien käsittelyyn etsitään uusia ratkaisuja innovaatiokilpailun avulla, jonka järjestävät Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy, Lahden kaupunki, Lahti Aqua Oy, Vesijärvisäätiö, Helsingin yliopisto, Lahden ammattikorkeakoulu ja Renor Oy.

Ratkaisuja ja ideoita hulevesien hallintaan ja siihen liittyvään liiketoimintaan toivotaan esimerkiksi korkeakouluilta, tutkimuslaitoksilta, keksijöiltä ja yrityksiltä. Kilpailutyöt tulee jättää 7. marraskuuta mennessä.

Lue lisää tästä.
Linkki töiden palautukseen.

DNA
Koiviston Auto
Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti