Paimelanlahti ja Vähäselkä pilottikohteina

Pirstaleinen vesialueiden omistus hidastaa myös Vesijärven hoitotyötä

Vesialueilla toteutettaviin hoitotoimiin, kuten niittoon, hapetukseen ja kalaston hoitoon, tarvitaan aina vesialueiden omistajien lupa. Jos omistusrakenne on kovin pirstaleinen, luvan hakeminen on työläs prosessi ja voi jopa estää tarvittavat kunnostustoimenpiteet.

Vesijärvellä hankalin tilanne on Paimelanlahdella ja Vähäselällä, jossa noin 700 hehtaarin alueella on noin 70 yksityisomistuksessa ja 40 yhteisomistuksessa olevaa vesialuetta. Yksityisomistuksessa olevat alueet ovat noin puolen hehtaarin kokoisia. Paimelanlahti ja Vähäselkä ovat pilottikohteina keväällä alkaneessa hankkeessa, jossa selvitetään mahdollisuuksia vesialueiden hallinnon ja omistuksen kehittämiseen, jotta kunnostuksia olisi helpompi toteuttaa.

- Paimelanlahti ja Vähäselkä ovat Vesijärven alueista erityisesti kunnostuksen tarpeessa, sanoo ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen. Siksi tämä pilottiselvitys on erittäin hyvä asia.

Syksyn aikana järjestetään aiheesta keskustelu- ja tiedotusilta Vesijärven Paimelanlahden tai Vähäselän alueella vesialuetta sisältävien kiinteistöjen omistajille, osaomistajille ja yhteisen vesialueen osakkaille. Illan perusteella tehdään suunnitelma, miten edetään.

Lue lisää!

Matjärven ja Upilanojan

kunnostusten tehostettu seuranta jatkuu vielä syksyn

Viime kesänä Matjärveä kunnostettiin alumiinikloridikäsittelyllä ja Upilanojalla laskeutusaltaaseen asennettiin fosforisieppari. Molempien menetelmien tavoitteena on sitoa fosforia.

Kokeilujen loppuraportit valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen kohteiden seuranta jatkuu Lahden seudun ympäristöpalvelujen normaalien seurantojen yhteydessä.

Lue alustavia tuloksia täältä.

Vesinäytteen otot, stabiloinnit sekä toimitukset laboratorioon jatkuvat. Kuvan Matjärveltä otti Johanna Penttilä.

Kesäarpoja myynnissä Anianpellon markkinoilla

- Paras palkinto minulle on, jos tämänkin rahan avulla Vesijärvi pysyy jatkossa kunnossa, sanoi vanhempi herra Lahden satamassa - ja osti Vesijarvi-arpoja. Vesijärvi kiittää!

Vesijärvi-arpojen myyjät liikkuvat loppukesän ja alkusyksyn aikana eri tapahtumissa. Seuraavan kerran  arpoja voi ostaa Vääksyssä Anianpellon markkinoilla nyt perjantaina ja lauantaina. Ostamalla kolmen euron arvoisia arpoja tuet Vesijärven hoitotyötä ja osallistut huippupalkintojen arvontaan.

Pääpalkintona on valinnan mukaan joko räppäri Brädin tai  tangokuningatar 2013 Heidi Pakarisen yksityiskeikka. Lisäksi arvotaan mukavia tuotepalkintoja, muun muassa Galaxy 3 Tab, ravintola- ja majoituslahjakortteja, Fazerin tuotereppuja, Hartwallin jaffakaiuttimia, hitsauskone, postilaatikkoja, kausikortteja moottoripyörämuseoon ja Vesijärvisäätiön omia tuotteita.Yhteensä palkintoja on liki 400 kappaletta!

Osta itsellesi ja kaverille kans! Voitte jännittää yhdessä osuuko voitto kohdalle, ja Vesijärvi voittaa joka tapauksessa!!

Lue lisää tästä!

"Vesi elämän ehto" -teemana Anianpellon markkinoilla

Anianpellon markkinat ovat jälleen ensi viikonloppuna 8.-9.8. Vääksyssä Vesijärven rannalla. Teema "Vesi - elämän ehto" näkyy markkinoiden ohjelmassa ja sen teemateltassa.

Kaupankäynti alkaa perjantaina anivarhain, mutta markkinat avaa virallisesti klo 17 Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja ja Vesijärvisäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Heikki Hakala. Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja on tavattavissa teemateltalla noin 14.30 alkaen. Lauantaina teemateltalla puhuu limnologi Juha Keto klo 11.00.

Markkinoilla lanseerataan kilpailun merkeissä myös uusi urheilulaji, vesigolf.

Sataman laulut soivat Lahdesssa

Jokunen vuosi sitten lahtelaistunut Petteri Hietamies ja hollololainen Jorma Wessman laulattivat 23.7. Lahden matkustajasatamassa. Avoin tilaisuus keräsi runsaasti laulajia, jotka nauttivat lämpimästä kesäillasta. Missäpä muualla mm. Kalastaja-Eemelin Valssi ja monet muut tutut laulut harmonikalla säestettyinä paremmin soisivatkaan kuin Vesijärven äärellä.

Esitystä ja yleisölle jaettuja lauluvihkoja oli tukenut toistakymmentä yritystä.

Hietamies kumppaneineen esiintyy usein myös sairaaloissa ja kuntoutuskodeissa. Hyväntekeväisyys oli kaksikolla mielessä tälläkin kertaa.

- Jos tapahtumasta jää tuottoa, niin lahjoitamme sen Puhtaan Vesijärven hyväksi, sanoo Pertti Petteri Hietamies.

Jorma Wessman ja Petteri Hietamies. Hietamies on myös Vesijärven kummi.

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö | Askonkatu 9 C | 15100 Lahti